Izdzenāti Londonas nelikumīgie okupētāji

© Scanpix

Naktī uz otrdienu Londonas policija nojaukusi kustības Occupy London aktīvistu nometni pie Sentpola katedrāles, kas tika ierīkota pagājušā gada oktobrī. Kaut gan lielākā daļa protestētāju pakļāvušies prasībām, vismaz 20 cilvēki ir apcietināti.

BBC vēsta, ka īsi pēc pusnakts pie Sentpola katedrāles ieradušies vairāki desmiti policistu un tiesu izpildītāju, kuru uzdevums bijis nodrošināt Augstākās tiesas lēmuma izpildi par nelikumīgi ierīkotās nometnes nojaukšanu. Pagājušonedēļ neveiksmīgi beidzās protestētāju mēģinājums šo lēmumu apstrīdēt apelācijas tiesā. Reuters ziņo, ka naktī uz otrdienu nometnē atradušies aptuveni 60 cilvēki, no kuriem daļa mēģinājusi nepakļauties policijas prasībām, ar rokudzelžiem pieķēdējoties pie pašu sabūvētajām koka konstrukcijām un metot likumsargu virzienā dūmu sveces. Londonas policija vakar paziņoja, ka «laukuma attīrīšana noritēja diezgan mierīgi, neviens nav cietis, taču divdesmit cilvēkus, kuri centās pretoties, nācās aizturēt».

Vakar ap bijušo protestētāju nometnes teritoriju jau bija ierīkots žogs un pilsētas municipalitātes pārstāvji nodarbojās ar teritorijas uzkopšanu. Kārtību nākas ieviest arī tuvējās šķērsielās, kuras paši municipalitātes darbinieki bija apzināti aizbarikādējuši, lai nepieļautu protestētāju nometnes izplešanos. Municipalitātes darbinieki izteikuši cerību, ka jau šīs nedēļas nogalē teritorija atkal būs brīvi pieejama gan pilsētniekiem, gan Londonas viesiem. BBC uzsver, ka Sentpola katedrāles vadība, lai gan protesta akcijas dēļ nācās slēgt pieeju katedrālei tūristiem, ar nožēlu reaģējusi uz protestētāju izdzenāšanu. «Ir slikti, ka šādas drāmas notiek uz katedrāles kāpnēm,» sacīts garīdznieku paziņojumā. Savukārt vietējās tirdzniecības iestādes par notikušo ir sajūsmā, jo kopš oktobra vidus klientu skaita samazināšanās dēļ cietušas ievērojamus zaudējumus. Occupy London pārstāvji atzinuši, ka vairs nemēģinās šajā vietā iekārtot protestētāju nometni.