Aicina piedalīties Eiropas arodbiedrību akcijā

29.februārī, vienu dienu pirms 1.martā Briselē notiekošā ES līderu samita, Eiropas Arodbiedrību konfederācija (ETUC) organizē Eiropas arodbiedrību akciju ar vadmotīvu "Enough is enough!" jeb "Vienreiz pietiek taupīt!".

Akcija tiks rīkota, lai pievērstu ES līderu uzmanību uz samilzušajām problēmām visā Eiropas Savienībā, kas netiek risinātas pietiekoši efektīvi, laikus un sociāli atbildīgi.

Šajā akcijā piedalās arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, organizējot lokālu e-pasta vēstuļu akciju, kurai aicina pievienoties visus Latvijas iedzīvotājus, kuriem rūp ilgstoši nerisinātās sociāli ekonomiskās problēmas Latvijā - bezdarbs, nabadzība, lielais nodokļu slogs u.c. Līdz otrdienas vakaram bija nosūtītas ap 170 vēstules.

Visus Latvijas iedzīvotājus, kas vēlas atbalstīt šo LBAS paziņojumu, aicinām vēl trešdien, 29.februārī, doties uz interneta adresi: http://www.arodbiedribas.lv un, ierakstot savu vārdu un uzvārdu, nosūtīt šo paziņojumu Latvijas valsts augstākajām amatpersonām - Valsts prezidentam, Saeimas priekšsēdētājai un Ministru prezidentam, lūdzot viņus turpmāk visas savas pūles veltīt paziņojumā minēto problēmu risināšanai!

Globālā ekonomikas un finanšu krīze, kas vairākās eiro zonas valstīs vēl tikai padziļinās, ir atstājusi nopietnas sekas uz miljoniem eiropiešu, arī uz Latvijā strādājošajiem cilvēkiem. Eiropas valstu valdību īstenotie taupības un konsolidācijas pasākumi krīzes laikā vairumā gadījumu situāciju ir padarījuši vēl ļaunāku, ievērojami pasliktinot darbinieku sociālo stāvokli un labklājību. Bezdarbs, jo īpaši jauniešu vidū, ir sasniedzis rekordlielus apmērus - tā, piemēram, Spānijā bez darba ir katrs otrais jaunietis, bet Latvijā - gandrīz katrs trešais. Kaut arī pēdējā laikā masu medijos regulāri tiek ziņots par dažādiem Latvijas ekonomikas sasniegumiem (piem., visstraujākais iekšzemes kopprodukta pieaugums Eiropas Savienībā, labi eksporta, rūpniecības un tirdzniecības rādītāji), tomēr iedzīvotāji šīs pozitīvās pārmaiņas vai nu nejūt vispār, vai jūt ļoti minimāli. Un tas ir tikai saprotami, jo bezdarbs šī gada sākumā ir atkal pieaudzis, un neapturami augošās benzīna cenas liek satraukties ne tikai iedzīvotājiem, bet arī uzņēmumiem, kuri ir spiesti domāt vai nu par cenu paaugstināšanu saviem produktiem un pakalpojumiem, vai biznesa apjoma samazināšanu. Ņemot vērā arī to, ka Latvijas galvenajām eksporta partnerēm Lietuvai, Igaunijai un Vācijai iekšzemes kopprodukts vairs nepieaug tik labi kā līdz šim, tad Latvija diemžēl nevar cerēt uz tikpat strauju un drošu izaugsmi arī turpmāk. Kā Damokla zobens virs visas Eiropas labklājības karājas arī joprojām neskaidrais Grieķijas liktenis.

LBAS uzskata, ka mūsu valdības līdz šim veiktie pasākumi un reakcija uz visām samilzušajām problēmām nav bijusi adekvāta, tāpēc esam sagatavojošu paziņojumu, kuram aicinām pievienoties visus Latvijas iedzīvotājus.