Oficiāla varas maiņa Jemenā

Vakar pēc 33 gadus ilgas valdīšanas Jemenas prezidents Alī Abdulla Salehs oficiāli nodevis varu bijušā viceprezidenta Abdrabū Mansura Hadī rokās – jaunais līderis pagājušajā nedēļā tika ievēlēts bezalternatīvās vēlēšanās.

Neoficiāla informācija liecina, ka A. Saleham, kurš izteicis vēlmi palikt dzimtenē, tomēr nāksies emigrēt, bet tikmēr Jemenā vēršas plašumā demonstrācijas, kuru dalībnieki aicina viņu tiesāt par valdīšanas gados pastrādātajiem noziegumiem.

AFP atgādina, ka A. Salehs kļuvis par ceturto līderi (pēc Tūnisijas, Ēģiptes un Lībijas vadoņiem), kurš zaudējis amatu tā dēvētā arābu pavasara procesā, – pagājušā gada novembrī viņš pēc ilgas vilcināšanās piekrita Persijas līča valstu organizācijas izstrādātajam plānam, kas paredzēja atkāpšanos no amata un varas nodošanu viceprezidenta rokās. Tas devis iespēju A. Saleham ne tikai izvairīties no kriminālvajāšanas, bet arī saglabāt diezgan lielu ietekmi. «Es šodien esmu šeit, lai nodotu revolūcijas, republikas, brīvības, drošības un stabilitātes karogu drošās rokās,» vakar notikušās ceremonijas laikā paziņoja A. Salehs, kurš sestdien apmeklēja arī A. Hadī zvēresta došanas ceremoniju.

Reuters uzsver, ka opozīcijas partiju pārstāvji pasākumu boikotējuši tieši eksprezidenta klātbūtnes dēļ, bet jau vakar pie jaunā prezidenta rezidences notika plaša demonstrācija. «Viss notiekošais provocē Jemenas tautu. Tiek radīts iespaids, ka Salehs ir atkāpies labprātīgi,» sarunā ar AP norādījis protesta akcijas vadītājs Abdū al Udaimi. Viņa domubiedrs Adels Abdulla savukārt uzsvēris, ka jemeniešu tauta A. Hadī ir ievēlējusi par prezidentu, nevis A. Saleha algotu darbinieku. «Mēs šeit esam pulcējušies, lai uzsvērtu, ka revolūcija turpinās un jāsasniedz arī tās otrais mērķis – bruņoto spēku pārstrukturizācija, kā arī Saleha un viņa tuvinieku distancēšanās no militāro un drošības iestāžu vadības,» viņš uzsvēris.

Kaut gan iepriekš A. Salehs bija izteicis gatavību turpināt vadīt Vispārējo tautas partiju (GPC), aģentūra AP, atsaucoties uz viņa līdzgaitniekiem, vēsta, ka iekšējā un ārējā spiediena rezultātā eksprezidentam tomēr nāksies pamest Jemenu. Kāds A. Saleha padomnieks, kurš vēlējies palikt anonīms, informējis, ka jau tuvāko dienu laikā eksprezidents kopā ar vairākiem ģimenes locekļiem dosies uz Etiopiju. Ir zināms, ka viņš izteicis vēlmi iegūt uzturēšanās atļauju Omānā, taču šīs valsts varasiestādes pagaidām nav sniegušas atbildi uz lūgumu. Padomnieki atzinuši, ka uz A. Salehu lielu spiedienu izdarījušas arābu valstis un rietumvalstis, kas bažījas, ka, paliekot Jemenā, viņš saglabās pārāk lielu ietekmi. A. Saleham pat draudēts – ja viņš nepametīs Jemenu, ANO Drošības padome pieņems rezolūciju par viņa paša un viņa ģimenes banku rēķinu iesaldēšanu.