Rinkēvičs Briselē piedalīsies Ārlietu padomes un Vispārējo lietu sanāksmē

© F64 Photo Agency

27. un 28.februārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalīsies Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes un Vispārējo lietu sanāksmēs, kas notiks Briselē.

27.februāra Ārlietu padomē paredzēta ārlietu ministru diskusija par aktuālo situāciju Sīrijā, Ēģiptē, Dienvidkaukāzā, Tuvo Austrumu miera procesā, Serbijā un Kosovā.

28.februāra Vispārējo lietu padomes ietvaros ministri lems par ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Serbijai un pārrunās 1. un 2.marta Eiropadomes sagatavošanu.

Lēmumu par ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Serbijai plānots pieņemt Vispārējo lietu padomē, pārrunājot aktuālo situāciju un izvērtējot decembra Eiropadomē noteikto kritēriju izpildi. Lēmumu attiecīgi varētu apstiprināt šī gada marta Eiropadomē.

Gatavojot marta Eiropadomi, ministri apmainīsies viedokļiem par Eiropadomes secinājumu projektu un Eiropas semestri. Ministriem ir plānota arī politiska diskusija ar Eiropadomes prezidentu Hermanu Van Rompeju (Herman van Rompuy) par marta Eiropadomes sagatavošanu. 1. un 2.marta Eiropadomē galvenā tēma būs ekonomikas politika. Dalībvalstis pārrunās ES turpmākā darba vadlīnijās, lai atgūtu stabilitāti un veicinātu ekonomikas izaugsmi. Pastiprināta uzmanība tiks pievērsta nodarbinātībai, īpaši jauniešu bezdarbam, mazo un vidējo uzņēmu attīstībai, ES Vienotajam tirgum, izaugsmei, konkurētspējai.

Pārrunājot marta Eiropadomes sagatavošanu, ministri apspriedīs arī Dānijas prezidentūras sagatavoto ziņojumu par Eiropas semestri. Ziņojums, kā arī pagājušā gadā Eiropas semestra ietvaros dalībvalstīm sniegtās rekomendācijas, tiks ņemtas vērā, nosakot 2012.gada vadlīnijas dalībvalstīm Nacionālo reformu programmu un Stabilitātes un Konverģences programmu izstrādē.

Eiropas Savienības Vispārējo lietu padomes un Ārlietu padomes sanāksmes notiek reizi mēnesī. Vispārējo lietu padomi 2012.gada pirmajā pusgadā vada Dānijas prezidentūra, bet Ārlietu padomi vada Augstā pārstāve Ketrina Eštone.

Svarīgākais