Mērdoks cenšas atgūt svētdienas avīžu tirgu

Septiņus mēnešus pēc tabloīda The News Of The World slēgšanas tā vietu tirgū mēģinās iekarot cita Rūpertam Mērdokam piederoša laikraksta – The Sun – svētdienas izdevums, kura pirmais numurs iznāks 26. februārī. 80 gadu vecais laikrakstu magnāts solījies, ka viņa īpašumā esošie izdevumi vairs neizmantos nelikumīgas un neētiskas metodes informācijas iegūšanā.

AFP norāda, ka lēmums par The Sun On Sunday izdošanas uzsākšanu pieņemts ļoti strauji. Kad pagājušās nedēļas vidū R. Mērdoks, kurš pastāvīgi uzturas ASV, ieradās Londonā, tika uzskatīts, ka viņa galvenais uzdevums ir noregulēt kārtējo skandālu. Kopš novembra jau deviņiem The Sun žurnālistiem izvirzītas apsūdzības kukuļdošanā, turklāt informācija, kas liecina, ka viņi uzpirkuši policijas darbiniekus un citas amatpersonas, varasiestāžu rīcībā nonāca no R. Mērdoka vadītās News Corp. izveidotās Pārvaldes un standartu komisijas (MSC). Šī struktūra tika izveidota pēc skandāla ar The News Of The World un vairākus mēnešus nodarbojusies ar izdevniecības darbinieku epastu un finanšu dokumentu pārbaudi. R. Mērdoks apgalvojis, ka tās izveide saistīta ar vēlmi garantēt, ka koncerna darbība notiek saskaņā ar likumu, taču nelabvēļi apgalvo, ka šādā veidā magnāts mēģina sevi un augstāko vadību norobežot no skandāliem.

Vairāki The Sun žurnālisti vērsušies pēc palīdzības Nacionālajā žurnālistu savienībā, pavīdējušas pat ziņas, ka viņi gatavojas sūdzēt izdevēju tiesā. Žurnālisti ir neapmierināti ar to, ka darba devējs viņus faktiski mēģina padarīt par grēkāžiem, un anonīmi apgalvo, ka gan The Sun vadība, gan News Corp. amatpersonas ļoti labi zinājušas, ar kādiem līdzekļiem tiek iegūta sensacionālā informācija, un pat veicinājušas šo nelikumīgo līdzekļu izmantošanu. «Uz mums tika izdarīts neiedomājams spiediens, lai tiktu pie kādas sensacionālas ziņas. Kad es vakarā likos gulēt, vienīgais, par ko spēju domāt – ko es rakstīšu rīt? Un pa tālruni nepārtraukti zvanīja ziņu redaktori,» sarunā ar Reuters sacījis kāds bijušais The Sun žurnālists. Žurnālisti ir neapmierināti arī ar to, ka izdevēju izveidotā komisija policijai varētu būt atklājusi arī viņu konfidenciālo avotu vārdus, kas tiek aizsargāti saskaņā ar likumu. «Vadība darījusi visu, lai izskatītos balta un pūkaina, bet par vainīgajiem padara mūs,» sūdzējies kāds reportieris.

AP atgādina, ka pirms R. Mērdoka ierašanās Londonā klīdušas baumas, ka magnāts varētu pat paziņot par aiziešanu no britu mediju tirgus. Taču viņa vizītes rezultāts bija diametrāli pretējs – jau pagājušo piektdien R. Mērdoks paziņoja par plānu izdot The Sun svētdienas pielikumu, bet nedēļas sākumā izdevniecības izpilddirektors Toms Mokridžs paziņoja, ka tā pirmais numurs iznāks jau 26. februārī. Jaunā izdevuma galvenais redaktors (vismaz pagaidām) būs Dominiks Moens, kurš ir arī The Sun ikdienas un sestdienas izdevumu galvenais redaktors. Pats R. Mērdoks paziņojis par nodomu vairākas nedēļas uzturēties Londonā un uzraudzīt jaunā izdevuma tapšanu. Cenšoties noregulēt konfliktu ar kukuļdošanā apsūdzētajiem darbiniekiem, viņš paziņojis, ka šiem cilvēkiem tiks dota iespēja turpināt darbu.

«Un vēlreiz atgādināšu, ka visiem ir jāievēro likums, pret nelikumīgu rīcību nekādas tolerances nebūs nevienā no mūsu izdevumiem,» uzsvēris R. Mērdoks. Interesanti, ka tikai īsu brīdi pēc šā paziņojuma kļuva zināms, ka viņu pašu par telefonsarunu noklausīšanās organizēšanu tiesā iesūdzējusi bijušā premjera Tonija Blēra sieva Šerija, tādējādi krietni sabojājot magnātam prieku par jaunā izdevuma izveidošanu. BBC atgādina, ka The Sun ikdienas tirāža sasniedz 2,5 miljonus eksemplāru, bet The News Of The World savulaik varēja lepoties ar 2,7 miljonus lielu tirāžu. Vai šādus rādītājus izdosies sasniegt arī The Sun On Sunday, rādīs laiks.