Hamburgas restorānos varēs ierīkot telpas smēķētājiem

Kāda Hamburgas restorāna īpašniece Vācijas Konstitucionālajā tiesā veiksmīgi apstrīdējusi Hamburgas pilsētas pieņemtos noteikumus, kas atļāva telpas smēķētājiem iekārtot tikai bāros, kur pasniedz dzērienus, taču liedza šādas tiesības restorāniem, kur tiek pasniegti arī ēdieni.

Tagad Hamburgas varasiestādēm nāksies izstrādāt jaunu pret smēķēšanu vērstu likumu.

Interneta ziņu vietne TheLocal.de informē, ka prasību Konstitucionālajā tiesā bija iesniegusi kādas degvielas uzpildes stacijas restorāna īpašniece. Viņa apstrīdējusi aizliegumu, kas neļauj šādās iestādēs ierīkot telpas smēķētājiem, norādot, ka tā dēļ zaudējot klientus. «Aptuveni 80% no maniem klientiem bija smēķētāji – pārsvarā smago automašīnu šoferi,» norādījusi sūdzības iesniedzēja.

Konstitucionālās tiesas tiesneši sūdzību atzinuši par pamatotu, norādot, ka šādi aizliegumi kropļo konkurenci. Tiesneši atsaukušies arī uz Vācijas Vēža izpētes centra slēdzienu, kurā sacīts, ka «no zinātniskā viedokļa nav nekādas atšķirības, vai toksiskās vielas, ko satur tabakas dūmi, tiek ieelpotas bārā vai restorānā». Tiesa norādījusi, ka Hamburgas varasiestādēm jāpieņem jauns likums, kurā vai nu būs atļauta smēķētājiem paredzētu telpu ierīkošana visās sabiedriskās ēdināšanas iestādēs, vai arī smēķēšana visur būs strikti aizliegta – līdz tam laikam arī restorānos būs atļauts ierīkot smēķētājiem paredzētas telpas. TheLocal.de atgādina, ka smēķēšanas ierobežojumu noteikšana ir federālo zemju valdību prerogatīva – pagaidām tikai Bavārijā un Zārā stingri aizliegts smēķēt gan bāros, gan restorānos.

Pasaulē

Tā kā Krievijas cietumā noindētā Putina ienaidnieka Alekseja Navaļnija politisko mantinieku cīņā par monopoltiesībām būt  vienīgajiem “īstenajiem” opozicionāriem izskanējis arī Latvijas vārds, tad, lai izvairītos no pārsteidzīgiem secinājumiem, nepieciešams izskaidrojums: kas ir kas šajā pamatīgajā putrā.