Igaunijā vainojot valsts nodevībā, arestē Drošības policijas speciālistu

Šorīt Tallinas lidostā arestēts Igaunijas Drošības policijas (KaPo) vadošais speciālists Aleksejs Dresens un viņa sieva Viktorija, kuri centušies izlidot uz Maskavu. Abi tiek apvainoti valsts nodevībā, ziņo Postimees.ee

Kā preses konferencē žurnālistiem stāstīja Valsts galvenais prokurors Normans Āss prokuratūras pārstāvji, Igaunijas Drošības policija (KaPo) arestējusi Dresenu ģimeni, jo viņi vairāku gadu garumā nodevuši slepenas ziņas un dokumentus ārvalstu dienestiem, saņemot par to atlīdzību.

«Šis notikums ir kārtējais piemērs Krievijas graujošajai rīcībai, no kuras diemžēl nav pasargātas arī pasaules lielvalstis,» komentējot A. Dresena arestu paziņojis Igaunijas iekšlietu ministrs Kens Marti Vahers, piebilstot, ka kopš Igaunijas iestāšanās ES un NATO pastāvīgi pieaug naidīgo īpašo dienestu interese par notiekošo Igaunijā. Savukārt KaPo vadītājs Raivo Aegs paziņojis, ka A. Dresena kuratore bijusi Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) pretizlūkošanas nodaļa.

Dresenus aizturēja pirms sēšanās lidmašīnā, lai izlidotu uz Maskavu, abu bagāžā atrasti datu nesēji ar slepenu informāciju, paziņoja Drošības policijas ģenerāldirektors Raivo Aegs.

Dresens vācis un nodevis slepeno informāciju, kurai viņam kā Drošības policijas augsta ranga speciālistam bija pieeja. Viņa sieva Viktorija ir privātuzņēmēja, kuras uzņēmuma darbība vērsta Krievijas virzienā, un pēc prokuratūras domām Viktorija darbojusies kā slepenās informācijas nogādātāja ārvalstu dienestiem.

Viņa darbojās Krievijas Federācijas izlūkošanas dienesta uzraudzībā, stāsta Aegs.

Aleksejs Dresens Drošības policijā strādā kopš 1993. gada un ir ieņēmis vairākus vadošus amatus. Pēdējā laikā viņa darbības lauks bijis dažādu radikālu kustību uzraudzība.

Pēc Igaunijas likumiem par valsts nodevību abiem var tikt piespriests cietumsods no 6 līdz 20 gadiem.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais