Lietuvas vadītāji Neatkarības dienā aicina smelties spēku un vienotību

Iedzīvotāji nedrīkst aizmirst 16. februārī pacelt valsts karogus, jo tas ir ne vien pienākums, bet simbols patriotismam un lepnumam par savu valsti. Trīskrāsu karogs ir lietuviešu spēka un vienotības simbols, sveicot Valsts atjaunošanas dienā, uzsvērusi Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite (Dalia Grybauskaite).

Iedzīvotājus apsveica arī Seima priekšsēdētāja Irēna Degutiene (Irena Degutiene), aicinot šajā datumā smelties spēku un vienotību, ceļot valsts tagadni un nākotni, ziņo Delfi.lt.

«Šis datums līdz pat šodienai turpina dzīvot ne vien nācijas vēsturiskajā atmiņā, bet arī cilvēku domās, jūtās un sirdīs. Visdrīzāk tāpēc, ka pārmaiņu un okupācijas gados 20. gadsimtā, un jo īpaši nacionālās atmodas laikā, tas kalpoja mums par spēku, kas vieno nāciju, stiprina tās garu, neļaujot nodot patiesību un Dievu, kā arī sevi pašu. Mēs esam nācija un brīvi cilvēki šeit un tagad celt savu Lietuvu – daudz gaišāku, pareizāku, tādu, kurai ir cerības,» sacīja Seima priekšsēdētāja.

Savukārt Lietuvas premjers Andrjus Kubiļus (Andrius Kubilius0 šo dienu nodēvēja par cilvēkus vienojošu saikni un bezgalīgu cīņu par brīvību.

«Lietuvai šobrīd jo īpaši nepieciešami spēki, kas dzimst no patiesības un gaismas, bet 16. februāra vēsturiskā pieredze ne reizi vien bijusi nāciju vienojošā saikne. Mums ir jāatzīst, ka, lai arī smagi, bet Lietuvas valsts tomēr atkopjas, attīrās un top stiprāka, 16. februāris ir piemērota diena, lai vēl vienu reizi apstiprinātu mūsu kursu pretī valsts stiprināšanai un attīrīšanai,» tā Kubiļus.

Lietuvā ceturtdien, 16. februārī tiek svinēta Valsts atjaunošanas 94.gadskārta, kopš Lietuvas padome pieņēma aktu par neatkarības atjaunošanu, proklamējot Lietuvas Republiku.

Svarīgākais