Berluskoni grib notiesāt uz pieciem gadiem

Milānas prokuratūra pieprasījusi piespriest bijušajam Itālijas premjerministram Silvio Berluskoni piecu gadu cietumsodu par finanšu padomnieka piekukuļošanu.

Tomēr pat notiesājošu spriedumu S. Berluskoni advokāti, visticamāk, varēs veiksmīgi pārsūdzēt, atsaucoties uz noilguma termiņu.

«Ir absolūti skaidrs, nav nekādu šaubu, ka apsūdzētais ir vainīgs,» vakar Milānas tiesas zālē, pieprasot piespriest piecu gadu cietumsodu bijušajam premjeram, paziņojis prokurors Fabio de Paskāle. AFP atgādina, ka runa ir par vēl 1997. gadā notikušo tiesas prāvu pret S. Berluskoni, – apsūdzība uzskata, ka premjers samaksājis 600 000 dolāru savam kādreizējam finanšu padomniekam Deividam Milsam, lai tas sniegtu nepatiesu liecību. Pats D. Milss par nepatiesās liecības sniegšanu 2009. gadā tika notiesāts uz četrarpus gadiem cietumā, taču apelācijas tiesa atcēla spriedumu, norādot, ka pagājis noilguma termiņš. Reuters uzsver, ka līdzīgs scenārijs gaidāms arī tagad, turklāt D. Milss atteicies no iepriekš sniegtajām liecībām un nu jau apgalvo, ka nekādu naudu no S. Berluskoni neesot saņēmis.

75 gadus vecais S. Berluskoni, kurš novembrī atkāpās no premjerministra amata, un tagad ir parlamenta deputāts, ir apsūdzētais vēl vairākās lietās. Viņam izvirzītas apsūdzības finanšu mahinācijās, nodokļu nemaksāšanā, konfidenciālas banku informācijas izpaušanā (šo lietu sāks skatīt 15. martā), nepilngadīgas prostitūtas pakalpojumu izmantošanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Pasaulē

Tā kā Krievijas cietumā noindētā Putina ienaidnieka Alekseja Navaļnija politisko mantinieku cīņā par monopoltiesībām būt  vienīgajiem “īstenajiem” opozicionāriem izskanējis arī Latvijas vārds, tad, lai izvairītos no pārsteidzīgiem secinājumiem, nepieciešams izskaidrojums: kas ir kas šajā pamatīgajā putrā.