ES nelegālos imigrantus prom sūtīt varētu ar čārterreisiem

Eiropas Savienības (ES) līderi piektdien samitā Briselē vienojušies pastiprināti pētīt iespēju, ka savienība varētu finansēt regulārus čārterreisus, lai nosūtītu nelegālos imigrantus atpakaļ uz viņu izcelsmes valstīm, lai gan Eiropas Komisija (EK) pret šādu ideju izteikusi iebildumus. Tādus lidojumus finansētu ES robežu uzraudzības dienests "Frontex".

Kā pastāstījis kāds diplomāts, vairākas delegācijas gan nosaukušas šādu risinājumu par "pārāk represīvu" un aicinājušas priekšlikumu grozīt, bet samita dalībnieki to pieņēmuši nemainītā veidā.

Ierosinājumu par tādiem reisiem pirmā izteica Francija, saņemot atbalstu no Itālijas, kam nākas īpaši asi saskarties ar nelegālo imigrantu problēmu, jo šīs valsts piekrastē pēc bīstamiem ceļojumiem pāri Vidusjūrai regulāri piestāj bēgļu laivas no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem. Prāvs skaits ieceļotāju nonāk arī Grieķijā un Maltā.

Parīze un Londona oktobra vidū organizēja kopīgu reisu, lai nosūtītu uz Kabulu trīs Afganistānas pilsoņus no Francijas un 24 - no Lielbritānijas. Šo soli asi kritizēja cilvēktiesību aizstāvības organizācijas.

EK viceprezidents Žaks Baro Francijas medijiem šai sakarā paudis viedokli, ka Eiropas Savienībai "jāatrod līdzsvars starp drošības apsvērumiem un cilvēka cieņu".

Pēc viņa teiktā, dalībvalstu varas iestādēm jānoskaidro, vai imigranti, par kuriem ir runa, nevēlas lūgt starptautisku aizsardzību un vai netiks apdraudētas viņu dzīvības.

Kā šomēnes paziņoja ES robežu uzraudzības dienests "Frontex", kas patrulē savienības jūras robežas 42 000 kilometru garumā un sauszemes robežas 8800 kilometru garumā, Grieķijā vien tas šā gada pirmajā pusē fiksējis 14 000 nelegālos imigrantus, kas ieradušies valstī pa jūru, - par 47% vairāk nekā attiecīgajā laika posmā pērn.

Svarīgākais