Bosnijas tiesa bijušajam serbu spēku komandierim piespriež 22 gadus cietumā

Bosnijas tiesa piektdien piespriedusi 22 gadu cietumsodu bijušajam Bosnijas serbu komandierim Predragam Kujundžičam par musulmaņu civiliedzīvotāju nogalināšanu un seksuālu paverdzināšanu 1992.-1995.gada kara laikā.

Kā teikts tiesas spriedumā, 48 gadus vecais Kujundžičs atzīts par vainīgu noziegumos pret cilvēci - "neserbu civiliedzīvotāju nogalināšanā un kūdīšanā uz to, seksuālā paverdzināšanā, vajāšanā, nopietnā fiziskās brīvības ierobežošanā un citās nehumānās darbībās".

Lietā minētie noziegumi izdarīti Dobojas pilsētā Bosnijas ziemeļos 1992.gadā, kad Kujundžičs komandēja vienību "Predo vilki", kas ietilpa Bosnijas serbu spēku sastāvā.

Tiesa atzinusi, ka Kujundžičs reiz izmantojis 50 musulmaņu un horvātu civiliedzīvotājus kā dzīvo vairogu pret Bosnijas armijas uzbrukumu, un 17 no viņiem zaudējuši dzīvību.

Viņš izvarojis un sešus mēnešus turējis kā seksa verdzeni nepilngadīgu musulmaņu meiteni, piespiedis viņu savu musulmaņu vārdu nomainīt pret serbu vārdu un valkāt ap kaklu ķēdi ar krustu. Reiz Kujundžičs šai meitenei pavēlējis pa Dobojas radio nolasīt paziņojumu, kurā Bosnijas musulmaņi nosaukti par kara vaininiekiem, kā arī publiski aicināt savus ticības brāļus pāriet kristietībā.

Bosnijas serbu spēki, kas kara sākumā bija ieņēmuši divas trešdaļas Bosnijas teritorijas, nogalināja tūkstošiem neserbu civiliedzīvotāju un izraidīja gandrīz visus atlikušos.

Apsūdzības pret augstākajām kara noziegumos apsūdzētajām Bosnijas serbu amatpersonām iztiesā ANO Hāgas Starptautiskais kara tribunāls, savukārt pārējās lietas izskata vietējās tiesu varas iestādes.

Bosnijas karā dzīvību zaudēja kopumā vismaz 100 000 cilvēki, un vēl aptuveni 2,2 miljoni cilvēku - vairāk nekā puse iedzīvotāju - bija spiesti pamest savas dzīvesvietas.