Britu ārlietu ministru aicina atvainoties par Latvijas partiju ķengāšanu

Uz Lielbritānijas ārlietu ministru Deividu Milibendu aizvien pieaug spiediens atvainoties torijiem un viņu sabiedrotajiem Eiropas Parlamentā (EP) par Polijas un Latvijas politiķu nepatiesu apvainošanu antisemītismā un neonacismā, vēsta britu laikraksti.

Milibends, apsūdzot Polijas partijas "Likums un taisnīgums" EP frakcijas līderi Mihalu Kamiņski, sacīja, ka Polijas galvenais rabīns Mihals Šidrihs Kamiņski ir nodēvējis par "antisemītu un neonacistu".

Taču Šudrihs šonedēļ paziņoja, ka viņa izteikumus leiboristi un britu prese sagrozījuši, turklāt viņš Kamiņski nodēvējis par "pārliecinošu Izraēlas draugu".

"Ir skaidri zināms, ka Kamiņskis pusaudža gados patiešām ir darbojies "Polijas Nacionālās atdzimšanas" partijā, kas ir atklāti galēji labēja un neonacistiska. Taču viņš no tās izstājās jau pusaudža gados. Taču nav šaubu, ka Kamiņskis ir pārliecināts Izraēlas valsts draugs un pēdējās desmitgades laikā viņš pats vairākkārt ir izteicies pret antisemītismu. Man piedēvētie citāti, ko atkārto cilvēki, lai pierādītu, ka Kamiņskis ir antisemīts, ir groteski sagrozījumi. Neonacisma piedēvēšana Kamiņskim veido sāpīgu un nepatiesu stereotipu, ka visi poļi ir antisemītiski," vēstulē raksta Šudrihs.

Viņš arī norāda, ka laikrakstā "New Statesman" publicētajā rakstā "Ebreju līderi vēršas pret Kamerona torijiem: Polijas galvenais rabīns un citi aicina Kameronu saraut attiecības ar poļu EP deputātu" viņam piedēvētie izteikumi nav tas, ko viņš sacījis raksta autoram.

"Es neteicu nekādus politiskus paziņojumus, un šis virsraksts ir maldinošs un nepatiess," saka Šudrihs.

"Financial Times" norāda, ka Polijas rabīna paziņojumi, apgāžot Milibenda paziņojumus, liek britu ārlietu ministram atvainoties torijiem, kā arī viņu poļu un latviešu sabiedrotajiem.

Kā ziņots, Konservatīvo partija britu priekšvēlēšanu cīņu karstumā izpelnījusies virkni uzbrukumu par tās jaunajiem sabiedrotajiem Eiropas Parlamentā. Britu politiķu uzrunās Latvijas partijai "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK piedēvēta nacistu glorificēšana, bet Polijas partijai "Likums un taisnīgums" un tās frakcijas līderim Mihalam Kamiņskim piedēvēts antisemītisms un homofobija.

Toriju vadītajā Eiropas Konservatīvo un reformistu grupā ietilpst 54 deputāti, un tas ir piektais lielākais bloks Eiropas Parlamentā.

Svarīgākais