Ukraina var atkal nespēt samaksāt par Krievijas gāzi

Ukraina varētu atkal sastapties ar problēmām nomaksāt rēķinus par saņemto Krievijas gāzi, piektdien paziņoja Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins, veicinot bažas par atkārtotiem gāzes piegāžu traucējumiem Eiropai šajā ziemā.

"Šķiet, ka Ukrainai atkal būs problēmas samaksāt par mūsu enerģijas piegādēm, kas ir ļoti apbēdinoši," pēc sarunas ar Ukrainas kolēģi Jūliju Timošenko sacīja Putins.

Putins kritizēja Eiropas Savienību (ES) par tās nespēju palīdzēt grūtībās nokļuvušajai Ukrainai.

"ES nav piešķīrusi līdzekļus Ukrainai. Nevienu centu, nevienu grivnu," norādīja Putins.

Tomēr viņš uzsvēra, ka Ukrainai ir pietiekami līdzekļi, ko valsts finanšu palīdzībā saņēmusi no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), un apsūdzēja Ukrainas prezidentu Viktoru Juščenko par viņa centiem traucēt šo resursu atvēlēšu gāzes piegāžu rēķina apmaksai.

Putins un Timošenko piektdien pārrunāja abu valstu sadarbību gāzes jautājumos, Krievijas premjeram uzsverot nepieciešamību Ukrainai pildīt līgumā noteiktās saistības.

Pašlaik tranzītā caur Ukrainu plūst 80% Eiropai paredzētās Krievijas gāzes. Krievijas un Ukrainas gāzes strīds pagājušajā ziemā izraisīja masveidīgus gāzes padeves traucējumus ES patērētājiem, nodarot neatgūstamus ekonomiskos zaudējumus simtiem miljonu eiro apmērā.

Svarīgākais