Izraēlas aizsardzības ministrs nesaskaņu dēļ nebrauks uz Spāniju

Izraēlas aizsardzības ministrs Ehuds Baraks atcēlis nākamnedēļ plānoto Spānijas apmeklējumu, un izskanējuši pieņēmumi, ka tas saistīts ar abu valstu domstarpībām jautājumā par izmaiņām Libānā izvietoto ANO Pagaidu spēku (UNIFIL) komandējošā sastāvā.

Divu dienu ilgās vizītes laikā Barakam bija paredzēta tikšanās ar Spānijas premjerministru Hosē Luisu Rodrigesu Sapatero, ārlietu ministru Migelu Anhelu Moratinosu un aizsardzības ministri Karmi Čakonu.

Vizīte nenotiks "dienaskārtības maiņas" dēļ, aģentūrai AFP sacīja Spānijas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Savukārt Izraēlas vēstniecība Spānijā savā paziņojumā apgalvo, ka Baraks savu vizīti atcēlis "negaidītas" vizītes dēļ uz ASV, kam jānotiek "tuvākajās dienās".

Vēstniecība piebilst, ka izmaiņām ministra grafikā "nav nekāda sakara ar ziņām dažādos medijos" par izmaiņām UNIFIL komandējošajā sastāvā.

Izraēla lūgusi Itāliju vismaz nākamos sešus mēnešus turpināt komandēt 13 000 vīru lielos UNIFIL, nevis šo spēku komandēšanu nodot Spānijai, kā tas plānots iepriekš, AFP ceturtdien apstiprināja augsta ranga izraēliešu amatpersona.

Tikmēr izraēliešu laikraksts "Haaretz" vēsta, ka Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu Itālijas kolēģim Silvio Berluskoni izteiktais lūgums izvērties diplomātiskā skandālā.

Spānija nākamā gada pirmajā pusē rotācijas kārtībā pildīs Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts pienākumus, un analītiķi uzskata, ka Madride vēlas uzņemties arī UNIFIL komandējošās valsts funkcijas, lai tādējādi vairotu savu ietekmi Tuvo Austrumu jautājumā.

Tomēr Spānijas vicepremjere Marija Tresa Fernndesa de la Vega noliedza, ka Madrides un Izraēlas starpā pastāvētu jebkādas domstarpības, iesakot žurnālistiem iepazīties ar "skaidrojošo paziņojumu presei", kuru izplatījusi Izraēlas vēstniecība.

Viņa piebilda, ka Baraks telefonsarunā ar Moratinosu augstu novērtējis spāņu kontingentu, kas darbojas UNIFIL sastāvā, un ka Izraēla būšot "ļoti apmierināta", ja Spānija uzņemsies ANO spēku komandēšanu.

Šobrīd UNIFIL sastāvā dien aptuveni tūkstotis spāņu karavīru, un tas ir trešais lielākais kontingents aiz Francijas un Itālijas.

UNIFIL tika izveidots 1978.gadā, lai uzraudzītu robežu starp Izraēlu un Dienvidlibānu. Pēc 2006.gada kara starp Izraēlu un libāniešu šiītu bruņoto grupējumu "Hizbollah" ANO spēki tika ievērojami pastiprināti.