Streikojošie brazīliešu policisti draud izjaukt karnevālu

© Scanpix

Bez rezultātiem beidzies kārtējais sarunu raunds starp Brazīlijas Baijas štata amatpersonām un policistiem, kuri šā mēneša sākumā uzsāka streiku, pieprasot lielākas algas.

Streikā piedalās gandrīz trešdaļa štata policistu, un, kaut gan pašlaik Baijas štata pilsētu ielas patrulē karavīri un federālā policija, pastāv lielas bažas, ka streiks var izjaukt tradicionālo karnevālu, kam jāsākas nedēļas nogalē. Šantažējot varas iestādes ar karnevāla izjaukšanu, streika iespējas apsver policisti vēl astoņos Brazīlijas štatos.

BBC vēsta, ka streikojošie policisti pieprasa algas paaugstinājumu par 17% (pašlaik viņi pelna no 1100 līdz 1330 dolāriem mēnesī), kā arī amnestiju visiem streika dalībniekiem. Štata gubernators Žaks Vāgners paziņojis, ka pirmajai prasībai varētu piekrist ar nosacījumu, ka algu paaugstināšana notiek pakāpeniski, trīs gadu laikā, jo pašlaik varas iestādēm nepieciešamās naudas vienkārši nav. Taču viņš kategoriski noradījis ideju par amnestijas izsludināšanu. «Cilvēkiem, arī policistiem, protams, ir tiesības protestēt, taču tiem, kuri pārkāpuši likumu, bojājuši sabiedrisko īpašumu, ķērušies pie ieročiem un draudējuši cilvēkiem, par to noteikti nāksies atbildēt,» viņa sacīto citē AFP.

Jāatgādina, ka streika sākumu pavadīja grautiņi, streikojošie policisti vērsās pret saviem strādājošajiem kolēģiem, mēģinot viņus piespiest pārtraukt darbu. Vairāk nekā 300 policistu kopš mēneša sākuma ir iebarikādējušies štata parlamenta ēkā. Svētdien, kad šo ēku pameta policistu ģimenes locekļi, to ielenca armijas karavīri, regulāri izplatās baumas, ka viņi gatavojas triecienuzbrukumam. «Gubernators ir devis īpašo uzdevumu vienībām pavēli ieņemt pozīcijas. Viņš vēlas asinspirti, taču mēs tai esam gatavi,» telefonsarunā ar AFP sacījis viens no streikojošajiem policistiem, kurš atrodas ieņemtajā parlamenta ēkā. Varas iestādes gan noliegušas plānu par triecienuzbrukuma gatavošanu, taču atzinušas, ka federālā policija aktīvi strādā, lai noskaidrotu, kurš samusinājis policistus uz streiku – jau apcietināti divi aizdomās turamie.

Aģentūra Reuters vēsta, ka, sākoties policistu streikam, strauji pasliktinājusies kriminogēnā situācija Baijas štata galvaspilsētā Salvadorā un citās pilsētās. Piemēram, Salvadorā nedēļas nogalē notikušas vairāk nekā 100 slepkavības. Pēc tam, kad pilsētā ievesti vismaz 3400 karavīru un federālās policijas virsnieku, Salvadoras centrā situācija nedaudz uzlabojusies. Varas iestādes pat atzinušas, ka ir iespējams atsākt mācības skolās – tieši šajās dienās Brazīlijas skolēniem beidzas vasaras brīvlaiks.

Tomēr nākamnedēļ paredzētā karnevāla norise ir nopietni apdraudēta. «Ir skaidrs, ka šogad nekāds karnevāls nevar notikt. Ja mēs nepatrulēsim ielās, tas izvērtīsies par haosu, būs bojāgājušie,» sarunā ar AP sacījis streikojošais policists Josvaldo Kardozo de Hesuss. Kaut gan štata varas iestādes apgalvo, ka karnevāls notiks, Brazīlijas tūrisma aģentūru asociācija pavēstījusi, ka aptuveni 10% potenciālo viesu, kuri uz nākamās nedēļas nogali bija plānojuši ierasties Salvadorā (tā ir trešā lielākā Brazīlijas pilsēta), jau atsaukuši savas rezervācijas. Laikraksts Estado de S. Paulo tikmēr ziņo, ka tieši karnevāla priekšvakarā policisti vēl astoņos Brazīlijas štatos apsver iespēju ņemt piemēru no saviem Baijas kolēģiem un izsludināt streiku. Streikošanas iniciatīvas grupas prasības šķiet valdībai neizpildāmas – noteikt policijas virsnieku minimālo algu 2033 dolāru apmērā, jo tieši tik pašlaik saņem virsnieki galvaspilsētā Braziljā.

Pasaulē

Tā kā Krievijas cietumā noindētā Putina ienaidnieka Alekseja Navaļnija politisko mantinieku cīņā par monopoltiesībām būt  vienīgajiem “īstenajiem” opozicionāriem izskanējis arī Latvijas vārds, tad, lai izvairītos no pārsteidzīgiem secinājumiem, nepieciešams izskaidrojums: kas ir kas šajā pamatīgajā putrā.