Protesti piespiež atkāpties Rumānijas premjeru

Pēc vairākas nedēļas ilgušām protesta akcijām, kuras neapstādināja pat Rumānijā uznākušais sals un sniegputenis, vakarrīt par savu atkāpšanos paziņojis Rumānijas premjerministrs Emīls Boks.

Pagaidām nav skaidrs, vai prezidents Trajans Basesku atlaidīs parlamentu un izsludinās jaunas vēlēšanas, vai arī valstī tiks izveidota valdība, kas nostrādās līdz novembrī paredzētajām vēlēšanām.

Protesta demonstrācijas pret valdības politiku daudzās Rumānijas pilsētās sākās jau pagājušā gada nogalē – sākotnējos protestus izraisīja veselības ministrijas valsts sekretāra Raeda Arafata atlaišana, taču vēlāk par demonstrantu galveno mērķi kļuva valdības realizētā taupības politika un medijos parādījušās ziņas par korupciju valdībā. Ir skaidrs, ka Eiropas Savienības otras nabadzīgākās dalībvalsts Rumānijas iedzīvotāju sašutumu nevarēja neizraisīt lēmums par kārtējiem taupības pasākumiem – nolūkā saņemt 20 miljardus eiro lielu aizdevumu no starptautiskajiem aizdevējiem valdība piekrita ne tikai iesaldēt pensiju indeksāciju, bet arī par 25% samazināt algas valsts sektorā strādājošajiem un līdz 24% paaugstināt pievienotās vērtības nodokli. Pēdējās nedēļās no Bukarestes regulāri tika ziņots par vērienīgām protesta akcijām, kurās tika pieprasīta gan premjera, gan prezidenta atkāpšanās, bet pie varas esošo konservatīvo spēku reitingi ir strauji kritušies, norāda BBC.

«Tie, kuri izgāja demonstrācijās ielās, ir uzvarējuši. Ir kritusi pati korumpētākā, nekompetentākā un melīgākā valdība kopš 1989. gada antikomunistiskā apvērsuma,» Reuters citē opozīcijā esošās Liberālās partijas līdera Krina Antonesku paziņojumu. Gan K. Antonesku, gan citas opozīcijā esošās partijas – sociāldemokrātu – līderis Viktors Ponta aicinājis prezidentu atlaist parlamentu un izsludināt jaunas vēlēšanas. Sociāldemokrātiem tās sola pārliecinošu uzvaru, jo pašlaik viņu popularitātes reitings pietuvojies 50%, kamēr par valdošo partiju gatavi balsot tikai 20% vēlētāju.

T. Basesku vakar gan licis saprast, ka nesteigsies ar galīgā lēmuma pieņemšanu, par premjerministra pienākumu izpildītāju apstiprinot tieslietu ministri Katalīnu Predou – vienīgo bezpartejisko ministri. Kaut gan opozīcijas pārstāvji aicina sliktākajā gadījumā pēc Itālijas parauga veidot tehnokrātu valdību, kurā būtu pārstāvēti ar partijām nesaistīti speciālisti, konservatīvajiem pašlaik parlamentā ir pietiekami daudz mandātu, lai apstiprinātu tās pašas līdzšinējās koalīcijas valdību, tikai citā sastāvā. Opozīcija jau likusi saprast, ka šādā gadījumā turpinās protesta akcijas. Savukārt Starptautiskais Valūtas fonds vakar paziņojis, ka neesot nekāda pamata bažām, ka pēc premjera atkāpšanās Rumānija varētu mainīt savu ekonomisko kursu un atteikties no iepriekš solītajām reformām.