Mirusi Nobela prēmijas literatūrā laureāte Vislava Šimborska

© Scanpix

Polijas pilsētā Krakovā trešdien 88 gadu vecumā mirusi Nobela prēmijas laureāte poļu dzejniece Vislava Šimborska (Wislawa Szymborska), kura 1996.gadā ieguva Nobela prēmiju literatūrā, vēsta ziņu aģentūra France Presse.

Vislava Šimborska (Wislawa Szymborska) 1996.gadā kļuva par ceturto Polijas pārstāvi, kam piešķirta Nobela prēmija literatūrā.Par «dzejas Mocartu» dēvētā Šimborska, kas sirga ar plaušu vēzi, mierīgi nomira miegā, paziņoja viņas asistents Mihals Rusineks.

Pērn viņa saņēma Polijas augstāko civilo apbalvojumu - Baltā ērgļa ordeni.

Savulaik uz jautājumu, kāpēc viņa publicējusi mazāk nekā 350 dzejoļu, Šimborska atbildēja, ka viņai mājās ir atkritumu spainis. Kopš 1952. gada, kad iznāca viņas pirmais dzejoļu krājums iznākuši vairāk kā 30 dzeju krājumi.

Šimborskas dzejai ir raksturīga fabulu, anekdošu un metaforu izmantošana. Tajā bieži izpaužas ironija un rūgts humors. Viņa arī bija literatūras kritiķe un franču dzejas tulkotāja, viņa tulkojusi tādus franču dzejnieku kā Teodora D'Obinjē un Teofila de Vio darbus.

Dzejniece, kas piedzima 1923.gada 2.jūlijā, no 1931.gada dzīvoja Krakovā. 1945.gadā viņa sāka poļu valodas un literatūras studijas Krakovas Jagaiļa universitātē, vēlāk turpat studēja socioloģiju, bet universitāti nepabeidza. Krakovā viņa iekļāvās vietējo literātu aprindās, iepazīstoties ar Česlavu Milošu.

Šimborska sākumā bija pārliecināta komuniste un savā dzejā slavināja Ļeņinu un Staļinu, bet pēc staļiniskās cenzūras atcelšanas 1957.gadā sāka kritizēt komunistu režīmu un 1966. gadā izstājās no valdošās komunistu partijas. Viņa no 1953. līdz 1981. gadam strādāja Polijas literārajā žurnālā «Žycie Literackie».