Aitu cirpšanu vēlas iekļaut olimpiādē

Jaunzēlandes fermeru federācija aicinājusi par olimpisko sporta veidu pasludināt aitu cirpšanu un iekļaut to 2016. gada vasaras olimpisko spēļu programmā vismaz paraugdemonstrējuma statusā.

Jaunzēlandieši uzsvēruši, ka aitu cirpšana ir ne tikai tehniski sarežģīts, bet arī fiziski smags sporta veids.

«Maratonskrējiens parasti ilgst četras stundas, bet mūsu sacensības – astoņas stundas bez pārtraukuma. Starts aitu cirpšanas čempionātā līdzinās divu maratonu noskriešanai,» skaidrojusi federācijas pārstāve Dženeta Maksvella. Viņa atgādinājusi, ka pašreizējais pasaules rekords aitu cirpšanā pieder īram Aivenam Skotam, kurš astoņu stundu laikā no vilnas atbrīvojis 749 dzīvniekus, savukārt sieviešu konkurencē rekordiste ir Kerija Džo De Huija, kurai astoņu stundu laikā izdevies nocirpt 507 aitas.

Jaunzēlandes fermeru paziņojums, visticamāk, saistāms ar vēlmi popularizēt pasaules čempionātu aitu cirpšanā, kas martā notiks šīs valsts pilsētā Māstertonā. Līdzīgi čempionāti, tiesa, neregulāri, tiek rīkoti jau kopš 1977. gada. Jaunzēlandieši šajā sporta veidā ir vieni no līderiem, taču aitu cirpšanas sacensības regulāri notiek arī Austrālijā, Lielbritānijā, Īrijā un DĀR, pēdējos gados šo sporta veidu aktīvi piekopj arī Norvēģijā. Jāpiebilst, ka pagājušās desmitgades vidū austrāliešu entuziasti aktīvi centās panākt, lai aitu cirpšana kā paraugdemonstrējums tiktu iekļauta 2008. gada Pekinas olimpisko spēļu programmā, taču šī ideja cieta neveiksmi. Tagad, šķiet, izvēlēta cita taktika, un aktīvisti sākumā centīsies panākt, lai aitu cirpšanu iekļautu vismaz Britu Sadraudzības sporta spēļu programmā.

Pasaulē

Tā kā Krievijas cietumā noindētā Putina ienaidnieka Alekseja Navaļnija politisko mantinieku cīņā par monopoltiesībām būt  vienīgajiem “īstenajiem” opozicionāriem izskanējis arī Latvijas vārds, tad, lai izvairītos no pārsteidzīgiem secinājumiem, nepieciešams izskaidrojums: kas ir kas šajā pamatīgajā putrā.