Beļģijas karalis sola palīdzēt leišiem

Beļģijas karalis Alberts II ir labi informēts par situāciju Lietuvā un solījis tai pazīstamu beļģu enerģētikas speciālistu palīdzību, ceturtdien pēc tikšanās ar Beļģijas monarhu Briselē paziņojusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Kā sacījis Alberts II, Lietuvai varētu palīdzēt pasaulē plaši pazīstami beļģu enerģētikas speciālisti, būtu arī iespējas rīkot mācības Lietuvas ekspertiem, vēsta Lietuvas radio un televīzijas ziņu portāls "lrt.lt".

Savukārt Grībauskaite norādījusi, ka Lietuvai varētu ļoti noderēt beļģu tehnoloģijas kodolenerģētikas, atkritumu dedzināšanas un sašķidrinātās gāzes nozarēs.

Vēlāk Lietuvas valsts vadītāja tikās arī ar Beļģijas premjerministru Hermanu van Rompuju un aicināja viņa valsts kompānijas piedalīties atklātajos enerģētikas projektu konkursos, ko izsludinās Lietuva. Pēc viņas teiktā, beļģu tehnoloģijas sašķidrinātās gāzes nozarē varētu nodrošināt efektīvu gāzes piegādes alternatīvu.

"Transportēt sašķidrināto gāzi pa jūru ir daudzkārt lētāk, nekā celt stacionāru pazemes termināli. Tā ir viena no jaunākajām tehnoloģijām pasaulē, kas piedāvātu milzīgu alternatīvu, ja būtu traucēta gāzes piegāde no Krievijas, jo mēs varētu piegādāt gāzi no citiem reģioniem. Tas būtu projekts jūrā vai piekrastē, kam nevajadzētu lielas investīcijas," sacījusi prezidente.

Svarīgākais