Somālijā atbrīvo dāņu gūstekņus

ASV Jūras kara flotes īpašo uzdevumu vienības SEAL kaujinieki naktī uz trešdienu veikuši sekmīgu operāciju Somālijā, no pirātu gūsta atbrīvojot divus Dānijas atmīnēšanas grupas (DDG) locekļus, kuri Somālijas centrālajā daļā tika sagūstīti pagājušā gada oktobrī un turēti vienā no pirātu bāzēm ostas pilsētā Adado.

Par operāciju, šķiet, laikus bija informēts ASV prezidents Baraks Obama, kurš uzrunas laikā Kongresam apsveicis aizsardzības ministru Leonu Panetu ar «labi paveiktu darbu».

Dānijas Bēgļu lietu padome, kuras pakļautībā speciālisti Somālijā nodarbojās ar atmīnēšanu, vakarrīt apstiprināja, ka pērnā gada rudenī nolaupītā 32 gadus vecā amerikāniete Džesika Bjūkenena un 60 gadus vecais dānis Pols Hāgens Tisteds ir atbrīvoti. «Viņi pašlaik atrodas drošā vietā un jau drīz tiksies ar ģimenēm,» sacījusi šīs organizācijas vadītāja Anna Marija Olsena. Pēc neoficiālām ziņām, atbrīvotie nogādāti ASV karabāzē Džibuti.

Reuters, atsaucoties uz labi informētiem avotiem, vēsta, ka operācijā piedalījušies vismaz seši helikopteri ar amerikāņu jūras kājniekiem, kas tumsas aizsegā, lidojot ļoti zemu, šķērsojuši Somālijas centrālo daļu un negaidīti uzbrukuši pirātu bāzei. Apšaudē nogalināti vismaz deviņi pirāti, bet vēl pieci esot saņemti gūstā. Interesanti, ka ASV prezidents B. Obama, kurš naktī uz trešdienu (pēc Latvijas laika) uzstājās ar tradicionālo uzrunu ASV Kongresam, tās laikā uzslavējis aizsardzības ministru Leonu Panetu. «Leon! Šovakar paveikts lielisks darbiņš,» sacījis prezidents. Savu teikto viņš tā arī neprecizēja, un tikai pēc vairākām stundām, parādoties ziņām par gūstekņu atbrīvošanu, amerikāņu žurnālisti sapratuši, ka runa bijusi par operāciju Somālijā.

Aģentūra AP atgādina, ka somāliešu noziedznieki, kurus parasti dēvē par pirātiem jeb jūras laupītājiem, pēdējo mēnešu laikā izvērsuši aktīvu darbību arī uz sauszemes. Tas izskaidrojams gan ar faktu, ka starptautiskie spēki lielāku vērību velta kuģu aizsardzībai, gan nelabvēlīgajiem laika apstākļiem Indijas okeānā. Pagājušā gada nogalē somāliešu pirāti kaimiņvalstī Kenijā nolaupījuši kādu britu tūristu un divus spāņu ārstus, bet pagājušo sestdien Galmadugas provincē nolaupīts amerikāņu žurnālists Maikls Skots Mūrs. Pirātu bāzēs Adado, Hobjo un Haradhī-rā atrodas desmitiem sagūstītu jūrnieku – Indijas, Dienvidkorejas, Filipīnu un Dānijas pilsoņu.