ANO misijas karavīrus apsūdz izvarošanā

ANO apsver iespēju sastādīt to valstu, kuru karavīri misiju laikā iesaistīti vardarbībā pret civilpersonām, melno sarakstu, un šīm valstīm vairs nebūs iespējams deleģēt savus karavīrus misijām.

Par šādu ieceri paziņots pēc kārtējā skandāla – divi ANO misijas MINUSTAH virsnieki, kuru tautība netiek atklāta, Haiti apsūdzēti seksuālā vardarbībā pret nepilngadīgajiem.

MINUSTAH misijas vadītājs Mariano Fernandess Amunategui sarunā ar AFP atzinis, ka runa ir par diviem savstarpēji nesaistītiem gadījumiem. Abi policijas virsnieki, pret kuriem izvirzītas apsūdzības, uz izmeklēšanas laiku atstādināti no dienesta pienākumu pildīšanas, ja aizdomas apstiprināsies, viņiem draud stāšanās tiesas priekšā. «Mēs esam gatavi pieņemt ļoti stingrus lēmumus, lai garantētu, ka šāda rīcība nepaliks nesodīta,» uzsvēris M. Fernandess Amunategui.

Tikmēr ANO miera spēku departamenta vadītājs, ģenerālsekretāra palīgs Edmonds Mulē, starp citu, bijušais ANO sūtnis Haiti, paziņojis, ka pienācis pēdējais laiks vērsties ne tikai pret konkrētiem pārkāpējiem, bet arī valstīm, kuru karavīri misiju laikā regulāri pārkāpj likumus. E. Mulē atgādinājis, ka ANO misiju dalībnieki seksuālā uzmācībā, vardarbībā un citos noziegumos regulāri tiek apsūdzēti ne tikai Haiti, – līdzīgi skandāli izcēlušies Kongo Demokrātiskajā Republikā, Libērijā, Kotdivuārā un citās valstīs, kurās dislocēti ANO spēki. «Šādi atgadījumi nopietni grauj ANO un tās miera uzturēšanas misiju tēlu, kaitē starptautiskās organizācijas prestižam,» uzsvēris E. Mulē. Pašlaik sankcijas tiek vērstas tikai pret konkrētajiem vainīgajiem, kas smagāku noziegumu gadījumā tiek tiesāti, bet vieglāku – atstādināti no dalības misijā. Taču E. Mulē atzinis, ka pienācis laiks izdarīt zināmu spiedienu arī uz valstīm, kas iesaistītas misijās. Viņš rosinājis izveidot melno sarakstu, identificējot tās valstis, kuru karavīri visbiežāk iesaistīti skandālos. «Mēs varētu atteikties no šo valstu pārstāvju aicināšanas misijās,» sacījis E. Mulē, kurš kādu konkrētu valsti, kuras karavīri visbiežāk pārkāptu likumus, gan atteicies nosaukt.

ANO pārstāvis Mārtins Nesirkijs paziņojis, ka šo iniciatīvu pagaidām komentēt ir pāragri, taču atzinis, ka ANO misiju karavīru pārkāpumi nereti noskaņo vietējos iedzīvotājus pret šīm misijām. M. Nesirkijs norādījis, ka Haiti tam ir spilgts piemērs. 2010. gadā šajā valstī, kas ir nabadzīgākā rietumu puslodē, izcēlās ievērojami nemieri, izplatoties ziņām, ka holeras epidēmiju, kurā gāja bojā aptuveni 7000 cilvēku, Haiti ievazājuši Nepālu pārstāvošie misijas karavīri. Pērnā gada septembrī septiņi urugvajiešu karavīri, kas dislocēti Haiti, tika apsūdzēti kāda vietējā jaunieša izvarošanā, – piecus no viņiem tiesa atzinusi par vainīgiem, haitiešiem oficiāli atvainojies Urugvajas prezidents Hosē Muhika, kurš arī pieņēma lēmumu atsaukt urugvajiešu kontingentu. Savukārt decembrī skandāla epicentrā nokļuva vairāki brazīliešu karavīri, kas tika apsūdzēti sadzīves slepkavībā, atgādina Reuters.