Ēģiptē atcels 30 gadu ilgušo ārkārtas stāvokli

Ēģiptes Bruņoto spēku augstākās padomes feldmaršals Mohameds Huseins Tantavi, kurš ir valsts galvenā amatpersona šodien paziņojis, ka valstī atcels 30 gadu ilgušo ārkārtas stāvokli,ziņo Associated Press.

Ārkārtas stāvoklis vairs nebūs spēkā sākot ar 25. janvāri, kad Ēģiptē atzīmē gadadienu, kopš Mubaraka režīma gāšanas.

Jāatgādina, ka ārkārtas stāvoklis valstī tika noteikts 1981. gada oktobrī, pēc toreizējā valsts prezidenta Anavara Sadata nogalināšanas.

Savukārt gāztais prezidents Hosnī Mubaraks savas valdīšanas laikā vairākkārt solīja atcelt ārkārtas stāvokli, taču realitātē aprobežojās vien ar dažu nosacījumu atcelšanu.

Ēģiptē valdošā militārā padome, kura pērn nāca pie varas pēc prezidenta Hosnī Mubaraka gāšanas, pirmdien nodeva likumdošanas varu parlamenta apakšpalātai Tautas asamblejai.

Tautas asambleja pirmdien sanāca uz pirmo sēdi, kopš tā pērn tika atlaista pēc tautas nemieriem, kuros tika gāzts Mubaraks. Šajā sēdē par Tautas asamblejas spīkeru tika ievēlēts mērenais islāmists Saads al Katatni, kurš līdz šim bija grupējuma "Musulmaņu brālība" politiskā spārna Brīvības un taisnīguma partijas ģenerālsekretārs.

Pirms dažām dienām beidzās parlamenta apakšpalātas vēlēšanas, kas bija sākušās novembra beigās. No 498 Tautas asamblejas deputātu mandātiem gandrīz trīs ceturtdaļas ieguva divas galvenās islāmistu partijas - Brīvības un taisnīguma partija un ultrakonservatīvo islāmistu Gaismas partija ("Hizb an Nur").

Janvāra beigās un februārī notiks parlamenta augšpalātas vēlēšanas. Pēc tam abas palātas izveidos 100 cilvēku lielu darba grupu, kas izstrādās jauno valsts konstitūciju.

Militārā padome ir solījusi līdz jūnija vidum sarīkot prezidenta vēlēšanas.