Obamu izsauc uz tiesu šaubu dēļ par viņa dzimšanas vietu

Amerikas Savienotajās valstīs prezidenta priekšvēlēšanu kampaņas fonā izcēlies jauns skandāls – pašreizējais valsts vadītājs Baraks Obama izsaukts uz tiesu kādas sūdzības dēļ, kurā tiek apšaubīta viņa dzimšanas vieta.

Tā kā valsts prezidenta amatu drīkst ieņemt tikai ASV dzimis cilvēks, apšaubīta tiek ne vien Obamas patiesā dzimšanas vieta, bet līdz ar to arī iespēja ieņemt valsts vadītāja amatu, vēsta AP.

Pirmā pratināšana šajā lietā paredzēta jau ceturtdien, 26. janvārī Atlantas tiesā, savukārt Obamas priekšvēlēšanu štābs jau izplatījis savu paziņojumu, uzsverot, ka tiesa izdara kļūdu, aicinot Obamu uz pratināšanu, tā vietā lai šādu sūdzību noraidītu jau pašā sākumā.

Līdzīgas runas attiecībā uz Obamas patieso dzimšanas vietu radušās jau viņa pirmās priekšvēlēšanu kampaņas laikā 2008. gadā. Tās atkal saasinājās pēc tam, kad prezidents atklāja par savu lēmumu balotēties otrajam termiņam 2012. gadā.

Turklāt dažādu aptauju rezultāti liecina, ka daļa amerikāņu patiešām uzskata, ka Obama nav dzimis ASV un līdz ar to nedrīkst pretendēt uz ASV prezidenta amatu.

Pērnā gada pavasarī Baltais nams publiskoja prezidenta dzimšanas apliecības kopiju, kas apliecina, ka Obama dzimis ASV, Havaju salās.

Pasaulē

Saskaņā ar jaunāko Kopenhāgenā bāzētās Eiropas Vides aģentūras (EVA) ziņojumu, tikai 37 procenti no tā dēvētajām virszemes ūdenstilpēm, piemēram, ezeriem vai upēm, 2021. gadā Eiropā bija labā vai ļoti labā ekoloģiskā stāvoklī, vēsta “Deutsche Welle”.