Briti sola aizsargāt Folklenda Salas

Tuvojoties 30. gadadienai kopš militārā konflikta starp Lielbritāniju un Argentīnu par Folklenda Salu piederību, atkal uzvirmojušas diskusijas par šo salu, kas atrodas netālu no Dienvidamerikas krastiem un Argentīnā tiek dēvētas par Malvinu salām, nākotni. Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons pat paspējis apsūdzēt Argentīnu koloniālisma mēģinājumā un norādījis, ka briti pastiprinās savu militāro klātbūtni salās.

Dienu pēc notikušās Nacionālās drošības padomes sēdes D. Kamerons informējis parlamenta apakšpalātas deputātus, ka Lielbritānijas rīcībā ir pietiekams militārais potenciāls, lai aizsargātu aptuveni 3300 salas iedzīvotājus, kuri sevi uzskata par Lielbritānijas pilsoņiem, vēsta Reuters. Jāatgādina, ka pašlaik salās dislocēti vairāki simti britu karavīru, tur atrodas arī radaru stacijas pretgaisa aizsardzības spēki un iznīcinātāji Typhoon, bet salu apkaimi regulāri patrulē britu karakuģi. Paredzēts, ka martā uz Folklenda Salām dosies arī princis Viljams, kurš sešas nedēļas dienēs glābēju pulkā kā glābšanas helikoptera pilots. Interesanti, ka pēdējais britu karaļnama pārstāvis, kurš pabijis Folklenda Salās, ir Viljama tēvocis princis EndrJū, kurš 1982. gada kara laikā arī bija helikoptera pilots. Britu amatpersonas neslēpj, ka Viljama ierašanās salās paredzēta arī tādēļ, lai nomierinātu vietējos iedzīvotājus un apliecinātu viņiem, ka jauna Argentīnas iebrukuma gadījumā Londona viņus nepametīs.

Pēdējo mēnešu laikā Argentīnas amatpersonas vairākkārt uzsvērušas savas tiesības uz suverenitāti pār salām un pieprasījušas, lai Lielbritānija nekavējoties uzsāktu sarunas par to nākotni, atgādina AP. Londona šo prasību noraidījusi, uzsverot, ka jebkādas sarunas iespējamas tikai tad, ja vairākums salu iedzīvotāju paustu vēlmi pāriet Argentīnas pavalstniecībā, taču pašlaik nekas tāds neesot novērojams. «Mēs atbalstām Folklenda Salu iedzīvotāju pašnoteikšanās tiesības. Savukārt argentīniešu sacītais izklausās pēc koloniālisma – šie cilvēki vēlas palikt briti, bet Argentīna no viņiem prasa pavisam kaut ko citu,» sacījis Lielbritānijas premjers.

Viņa izteikumi vakar jau izraisījuši asu reakciju no Argentīnas amatpersonu puses. Iekšlietu ministrs Florensio Randazo paziņojis, ka tie esot aizskaroši, bet ārlietu ministrs Ektors Timermans, atgādinot par Lielbritānijas vēsturi, aizrādījis, ka šai valstij jau nu gan būtu jākaunas pieminēt koloniālismu. Jāatgādina, ka pagājušā gada nogalē Dienvidamerikas tirdzniecības bloka Mercosur valstis pēc Argentīnas ierosinājuma apstiprināja aizliegumu kuģiem, kas peld ar Folklenda Salu karogu vai reģistrēti šajās salās, ienākt bloka dalībvalstu ostās. BBC aptaujātie eksperti uzskata, ka pašreizējā eskalācija saistāma ne tikai ar 1982. gada konflikta gadadienu, bet arī faktu, ka netālu no Folklenda Salām atklātas perspektīvas naftas atradnes.

Folklenda Salas Lielbritānijas kontrolē ir kopš 1833. gada. 1982. gada aprīlī salās izsēdās Argentīnas armijas desants, kas diezgan ātri salauza britu garnizona pretestību un pārņēma kontroli pār salām. Taču Lielbritānijai izdevās ātri organizēt ekspedīcijas korpusu un gūt virsroku gandrīz divus mēnešus ilgajā karadarbībā, kas prasīja 255 britu un 650 argentīniešu karavīru dzīvības.

Svarīgākais