Ārlietu ministrs Somijā pauž vēlmi attīstīt sadarbību tūrismā un informāciju tehnoloģiju jomā

19.janvārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs darba vizītē apmeklēja Somiju. Ministrs tikās ar Somijas ārlietu ministru Erki Tuomioju (Erkki Tuomioja).

Pārrunājot divpusējo sadarbību, E.Rinkēvicš pateicās somu kolēģim par Somijas aktīvo sadarbību ar Latvijas robežsardzi un muitu, kā arī somu atbalstu latviešu diasporas pārstāvjiem Somijā. Kolēģi pārrunāja sadarbību Baltijas un Ziemeļvalstu formātā, tostarp, Stratēģijas Baltijas jūras reģionam īstenošanu. Abi ministri bija vienisprātis par nepieciešamību stiprināt vides aizsardzības pasākumus Baltijas jūrā. Tika pārrunātas ES aktualitātes, reģiona drošības jautājumi, attiecības ar kaimiņvalstīm, kā arī starptautiskās politikas jautājumi, tostarp, situācija Irānā un Sīrijā. E.Rinkēvičs somu kolēģim apstiprināja Latvijas virzību uz Māstrihtas kritēriju izpildi 2014.gadā, lai varētu pievienoties eirozonai. Vēl Latvijas un Somijas ārlietu ministri apsprieda enerģētikas un transporta infrastruktūras projektus reģionā.

Vizītes ietvaros E.Rinkēvičam notika saruna arī ar Somijas Eiropas lietu un ārējās tirdzniecības ministru Aleksandru Stubu (Alexander Stubb). Ministri pārrunāja ekonomiskās norises Eiropā, 26 valstu fiskālā līguma sagatavošanu, kā arī sarunas par Eiropas daudzgadu budžetu. Latvijas ārlietu ministrs izklāstīja Latvijas nostāju saistībā ar Eiropas Komisijas piedāvāto kohēzijas un lauksaimniecības tiešamaksājumu apjomu. Ministrs norādīja, ka piedāvātā pieeja nav taisnīga, ņemot vērā Latvijas ekonomikas samazināšanos krīzes gados. E.Rinkēvičs pauda Latvijas interesi piesaistīt tūristus no Somijas, kā arī attīstīt sadarbību informāciju tehnoloģiju un citās jomās, kur Somijai ir ievērojams potenciāls.

Vizītes ietvaros Latvijas vēstniecībā ārlietu ministrs tikās ar tiem ārvalstu vēstniekiem Latvijā, kuru rezidences vieta ir Helsinki. Sarunā bija pārstāvēti Argentīnas, Peru, Nikaragvas, Kubas, Islandes, Malaizijas vēstnieki, kā arī Palestīniešu pašpārvaldes misijas vadītājs. Ministrs informēja ārvalstu diplomātus par Latvijas ārpolitiskajām aktualitātēm, ekonomisko attīstību, kā arī pārrunāja divpusējo attiecību jautājumus.

Vizītes noslēgumā E.Rinkēvičs apmeklēja Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) stendu Somijas ikgadējā tūrisma izstādē "MATKA" (Ceļojums). Tā ir lielākā tūrisma nozares izstāde Ziemeļvalstīs.

Svarīgākais