Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs: „Vai nu mēs visi zaudējam, vai arī visi kopā uzvaram”

© publicitātes foto

Šodien par Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju ievēlētais vācu sociāldemokrāts Martins Šulcs uzrunāja kolēģus, atgādinot, ka „Eiropa ir balstīta uz saprātīgo atziņu, ka mūsu intereses vairs nav iespējams nošķirt no mūsu kaimiņu interesēm, uz izpratni, ka Eiropas Savienība nudien nav tāda spēle, kur vienam noteikti jāzaudē, lai kāds cits varētu uzvarēt.” „Ir tieši pretēji — vai nu mēs visi zaudējam, vai arī visi kopā uzvaram,” viņš uzsvēra.

„Eiropa piedzīvo sarežģītus laikus. Daudziem eiropiešiem tie ir arī grūti laiki,” teica M. Šulcs. „Ekonomikas krīzes dēļ daudzās valstīs pieaug nabadzība, bet bezdarbs jo īpaši jauniešu vidū ir dramatiski palielinājies. Mums ir jāapzinās, ka Eiropas iedzīvotājus tikpat kā neinteresē iestāžu diskusijas – viņi daudz vairāk uztraucas par savu nākotni, darba vietām, pensijām. Un šī ir zāle, kur tiek pārstāvētas iedzīvotāju intereses. Es nebūšu ērts priekšsēdētājs, bet gan priekšsēdētājs, kurš darīs visu, lai tiktu atgūta cilvēku zaudētā uzticēšanās Eiropas apvienošanas procesam un atkal mostos ticība Eiropai," norādīja Šulcs.

Priekšsēdētājs norādīja, ka tā tomēr nav tikai ekonomikas krīze — „šī iedragātā uzticība politikai un politiskajām iestādēm apdraud arī uzticēšanos Eiropas projektam”. „Pirmo reizi kopš Eiropas Savienības izveides tās iziršana kļuvusi par reālu iespējamību,” viņš brīdināja. Tam klāt nāk šķietams pieņemto lēmumu parlamentāras un līdz ar to demokrātiskas leģitimitātes trūkums. „Jāmaksā par to ir Eiropas Savienībai kopumā — tā vairojas pret Eiropu vērstas noskaņas.”

Runājot par starpvaldību līgumu budžeta disciplīnas stiprināšanai eirozonā, Martins Šulcs uzsvēra parlamentārās kontroles nepieciešamību. „Ja tiek īstenota no parlamentārā viedokļa nepietiekami leģitīma politika, tad pilsoņi to uztver kā diktātu no Briseles,” viņš skaidroja. „Taču Eiropas Parlaments nestāvēs malā un uz to bezpalīdzīgi nenoskatīsies!” sacīja priekšsēdētājs, piesakot cīņu ikvienam, kas „domā, ka vairāk Eiropas var izveidot, samazinot parlamentārās demokrātijas lomu”.

„Es zinu, ka visi mani kolēģi šeit Parlamentā apzinās savu lomu kā iedzīvotāju interešu aizstāvji, un es ar to lepojos. Par to jums visiem liels paldies!” Šulcs pateicās deputātiem.

„Ar padevību šodien pieņemu šo augsto amatu,” sacīja priekšsēdētājs. „Savus Parlamenta priekšsēdētāja amata pienākumus gribētu veikt tā, lai par mani balsojušie varētu lepoties ar savu izvēli, bet tie, kuri balsoja pret, būtu patīkami pārsteigti.”

Eiropas Parlamenta deputāti otrdien, 17. janvārī ievēlēja Martinu Šulcu (Martin Schulz) par Eiropas Parlamenta jauno priekšsēdētāju. No 670 deputātiem, kas piedalījās balsošanā, Šulcu atbalstīja 387 deputāti.

Līdz ar to 56 gadus vecais deputāts no Vācijas parlamentu vadīs divarpus gadu, līdz pašreizējā sasaukuma pilnvaru termiņa beigām 2014. gadā, informē Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Preses nodaļas vadītāja Iveta Ķelpe.

Martins Šulcs (Vācija) stājas līdzšinējā Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja Ježija Buzeka (Polija) vietā.

Svarīgākais