Marokas karaļnams baidās no avīzēm

Marokas valdība izvērsusi cīņu pret preses izdevumiem, kas atļaujas publicēt karalisko ģimeni it kā aizskarošus materiālus. Jau vairāk nekā mēnesi ir slēgti vietējā laikraksta Akhbar Al Youm, kas publicēja karikatūru par karalisko ģimeni, biroji, bet šā laikraksta galveno redaktoru un mākslinieku gaida tiesas prāva.

Tagad sankcijas vērstas arī pret ārzemju laikrakstiem, kas atļāvušies pasmaidīt par Marokas monarhu Mohammedu VI un viņa ģimenes locekļiem.

Otrdien līdz kioskiem tā arī nav nokļuvis spāņu laikraksta El Pais kārtējais numurs, bet 22., 23. un 24. oktobrī marokāņiem bija liegta iespēja iegādāties franču laikrakstu Le Monde. Iemesls šiem abiem starpgadījumiem ir viens un tas pats – laikrakstos bija publicētas karikatūras, kuras karaliskā ģimene novērtējusi kā aizskarošas. "Izdevums publicējis melīgus zīmējumus par karalisko ģimeni, un tā tirāža tika aizturēta lidostā," par El Pais tirāžas arestu sarunā ar RIA Novosti izteicies kāds Marokas valdības pārstāvis. Viņš nez kādēļ atgādinājis, ka "Maroka tāpat kā Spānija ir demokrātiska karaliste un negatavojas pieciest ņirgāšanos par saviem valsts institūtiem".

Marokas karikatūru skandāls sākās šā gada 27. septembrī, kad valsts otrajā lielākajā arābu valodas laikrakstā Akhbar Al Youm parādījās zīmējums, kurā Marokas karogs itin labi sadzīvoja ar Izraēlas simbolu – Dāvida zvaigzni, atgādina Reuters. Šādā veidā laikraksta karikatūrists Halēds Gelārs bija apspēlējis ziņu par karaļa radinieka prinča Mulaja Izmaīla kāzām un baumas par to, ka viņa izredzētajai, kas dzīvo Vācijā, rados bijuši ebreji. Marokas iekšlietu ministrija notikušo nodēvēja ne tikai par necieņas izrādīšanu pret karalisko ģimeni, bet arī "izaicinošu antisemītismu", un pieņēma lēmumu slēgt avīzes redakciju. Izvirzītas arī apsūdzības laikraksta galvenajam redaktoram Tavfikam Buašrinam un karikatūras autoram H. Gelāram – plānots, ka piektdien tiesa viņiem pasludinās spriedumu. Savukārt iekšlietu ministrijas darbinieki bez jebkādiem paskaidrojumiem slēguši avīzes redakciju.

"Tā ir pirmā reize kopš sešdesmitajiem gadiem, kad varas iestādes slēdz laikraksta telpas. Tas mūs ļoti satrauc, jo šādā veidā tiek sūtīts signāls, ka varas iestādes var darīt visu, ko vēlas, neraugoties uz likumiem," sarunā ar Reuters sacījis T. Buašrins, atgādinot, ka avīze slēgta bez tiesas lēmuma. Attiecīgas sūdzības žurnālistu advokāti ir iesnieguši valsts administratīvajā tiesā, taču tās pagaidām atstātas bez ievērības. Nekādus rezultātus nav devušas arī vairākas Marokā notikušas protesta demonstrācijas, kuru dalībnieki pieprasījuši izbeigt represijas pret Akhbar Al Youm.

Tā vietā varas iestādes apsūdzējušas mediju darbiniekus "nihilistiskas preses diktatūrā", ziņo Reuters. Kaut gan pašreizējais monarhs tiek uzskatīts par krietni liberālāku nekā viņa tēvs Hasans, Marokā joprojām pastāvot tēmas, kuras žurnālistiem, ja vien tie nevēlas problēmas ar varas iestādēm, esot tabu. Tās ir monarhija, armija, reliģija un strīdīgais Rietumsahāras jautājums, norāda Reuters. Pirms nedēļas sākās tiesas prāva pret laikraksta Al Michaal redaktoru un diviem žurnālistiem, kurus apsūdz melīgas informācijas publicēšanā par monarha veselības stāvokli. Par līdzīgu nodarījumu apsūdzības izvirzītas arī laikraksta Al Jarida Al Oula redaktoram un reportierim. Savukārt augustā tika konfiscēta visa franču valodā iznākušā laikraksta Telquel tirāža – tikai tāpēc, ka redakcija bija veikusi un publicējusi socioloģisku pētījumu par marokāņu attieksmi pret monarhijas institūtu kā tādu. "Uzbrukumi preses brīvībai notiek cits pēc cita – nekas tāds nav bijis pēdējo desmit gadu laikā," komentārā Telquel slejās raksta Ahmeds Benčemsi, aicinot starptautisko sabiedrību pievērst lielāku uzmanību preses brīvības problēmām Marokā.