Ļogās Vācijas prezidenta krēsls

Kaut gan skandālu apņemtais Vācijas prezidents Kristiāns Vulfs joprojām bauda kancleres Angelas Merkeles atbalstu, par viņa iespējamo demisiju aizvien skaļāk runā ne tikai opozīcijā esošās Kreiso partijas rindās, bet arī valdošie kristīgie demokrāti.

Vairāki šīs partijas pārstāvji atklāti paziņojuši, ka būtu labāk, ja K. Vulfs labprātīgi atkāptos no amata.

Trešdienas vakarā sniegtā intervijā televīzijas kanālam ZDF konservatīvo deputāts Karls Georgs Velmans norādījis, ka K. Vulfa rīcība un publikācijas lielākajos Vācijas laikrakstos jau sakompromitējušas prezidenta amatu. Viņš uzsvēris, ka, spriežot pēc visa, skandālam gals nav redzams un tas netiks aizmirsts arī pēc gada vai diviem. Tādēļ, pēc deputāta domām, būtu prātīgāk visam pielikt punktu, prezidentam atkāpjoties no amata. Līdzīgu viedokli laikrakstam Welt sniegtā intervijā paudis cits kristīgo demokrātu pārstāvis, parlamenta apakšpalātas spīkers Norberts Lammerts. Avīze Frankfurter Allgemeine Zeitung raksta, ka partija jau sākusi meklēt K. Vulfa aizstājēju, par reālāko kandidātu uz prezidenta amatu tiek minēts aizsardzības ministrs Tomass de Mezjērs.

Tajā pašā laikā kanclere A. Merkele (tieši viņa pirms 18 mēnešiem samērā negaidīti ierosināja toreizējo Lejassaksijas federālās zemes premjeru K. Vulfu ievēlēt par prezidentu), šķiet, joprojām atbalsta savu protežē. «Es augstu vērtēju federālā prezidenta darbu. Pēdējo dienu laikā viņš pierādījis, ka spēj sniegt atbildes uz interesējošajiem jautājumiem, bet gadījumā, ja būs jauni jautājumi, atbildēs arī uz tiem,» otrdien preses konferencē pēc tikšanās ar Itālijas premjeru Mario Monti sacījusi Vācijas valdības vadītāja. Šis paziņojums ar ironiju uztverts opozīcijas rindās, kas pārmet kanclerei liekuļošanu, – maz ticams, ka viņa nezināja, ka K. Vulfs tā arī nav izpildījis televīzijas intervijā doto solījumu internetā ievietot atbildes uz vairāk nekā 400 jautājumiem par lētā kredīta ņemšanu, šīs informācijas slēpšanu un mēģinājumu panākt, lai laikraksts Bild atteiktos no viņu kompromitējošā raksta publicēšanas. Kreiso partijas pārstāvis parlamentā Volfgangs Neskovičs šonedēļ pat ierunājies, ka draudi Bild redaktoram varētu būt pietiekams pamats, lai parlaments uzsāktu K. Vulfa impīčmenta procedūru. Deutshe Welle aptaujātie analītiķi uzskata, ka līdz tam nenonāks, – ja situācija patiešām kļūs kritiska, kristīgie demokrāti spēs pārliecināt K. Vulfu, ka viņam jādemisionē pašam.

DPA norāda, ka prezidenta lielākā kļūda ir attiecību saasināšana ar medijiem, – pašlaik Vācijā novērojams teju vai karš starp presi un K. Vulfu.

Pasaulē

Krievija plāno sūtīt karā pret Ukrainu ne tikai jau ieslodzītos, bet arī tos, kuri vēl nav saņēmuši sodu - iespējams, Krievijas armijas rindas papildinās aptuveni 20 tūkstoši apsūdzēto, kuri šobrīd atrodas pirmstiesas izolatorā, vēsta “unian.net”.