Norvēģijas slepkavam Bēringam-Breivīkam veiks atkārtotu psihiatrisko ekspertīzi

Kā vēsta Norvēģijas masu mediji, šodien, 13. janvārī Oslo tiesa dos rīkojumu veikt atkārtotu psihiatrisko ekspertīzi Norvēģijas slepkavam - teroristam Andersam Bēringam-Breivīkam, ziņo aģentūra Reuters.

Par nepieciešamību veikt atkārtotu psihiatrisko ekspertīzi piektdien īpašā preses konferencē paziņos Oslo apgabala prokurors.

Interneta izdevums Verdens Gang (VG) apgalvo, ka principiāls lēmums par atkārtotu ekspertīzi jau ir pieņemts, un tās veikšanu uzticēs diviem ekspertiem. Arī Norvēģijas televīzijas kanāls NRK, atsaucoties uz saviem avotiem tāpat vēsta, ka tiesa tomēr izlēmusi vēlreiz novērtēt A. Bēringa-Breivika psihisko stāvokli.

A. Bēringam-Breivīkam jau tika veikta viena psihiatriskā ekspertīze, pēc kuras viņš tika atzīts par nepieskaitāmu. Eksperti noteica A. Bēringam-Breivīkam diagnozi paranoidāla šizofrēnija, tas nozīmē, ka viņu nosūtīs uz psihiatrisko slimnīcu beztermiņa ārstēšanai.

Terora aktos cietušie un bojā gājušo upuru ģimenes locekļi apšaubīja ekspertīzes rezultātus, arī pats terorists atsakās atzīt sevi par nepieskaitāmu. Gan A. Bēringa-Brevīka advokāti, gan prokuratūras pārstāvji vairākkārt paziņojuši, ka neredz jēgu atkārtotas ekspertīzes veikšanai.

Atbilstoši Norvēģijas likumdošanai, A. Bērings-Breivīks, neatkarīgi no tā, vai viņš ir vai nav atzīts par nepieskaitāmu, stāsies tiesas priekšā. Noklausīšanās sākums ir paredzēts 2012. gada 16. aprīlī. Ekspertu secinājumi par A. Bēringa-Breivīka nepieskaitāmību var iespaidot tikai spriedumu. Ja tiks atzīta viņa nespēja atbildēt par savām darbībām, par spriedumu lems trīs tiesnešu kolēģija, kas viņu var nosūtīt piespiedu ārstēšanai, vai arī piespriest 21 gadu ilgu cietumsodu.

Jāatgādina, ka 2011. gada 22. jūlijā A. Bērings- Breivīks sarīkoja divus teroraktus. Viņš sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un tika ievainoti 30 cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, veica apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur nogalināja 69 cilvēkus, bet vēl 67 tika ievainoti.

Kā liecina A. Bēringa-Breivīka internetā publicētā dienasgrāmata, uzbrukumus viņš plānojis vismaz kopš 2009. gada un tos realizējis vienatnē. Kā pamatojumu slaktiņam Norvēģijas slepkava min naidu pret musulmaņiem un neapmierinātību ar Norvēģijas valdības īstenoto elastīgo imigrācijas politiku.

Viņš ir atzinis, ka īstenojis uzbrukumus,bet savu vainu neatzīst,jo uzsver, ka viņa rīcība bijusi "nežēlīga, taču nepieciešama". Apsūdzētais ilgstoši atrodas pastiprināta režīma cietumā Ilā, netālu no Oslo.

Svarīgākais