Topošie studenti pūlī līdz nāvei sabradā cilvēku

Vismaz viens cilvēks gājis bojā un vairāk nekā 20 ievainoti, kad jaunu cilvēku pūlis vakar centās triecienā ieņemt Dienvidāfrikas Republikas galvaspilsētas Johannesburgas universitāti, lai pieteiktos studijām. Universitāte bija izsludinājusi pēdējā brīža pieteikšanos tiem, kuri nokavējuši iepriekšējo termiņu un kuru vidusskolas eksāmenu rezultāti ļauj cerēt uz uzņemšanu augstākajā mācību iestādē.

AFP vēsta, ka potenciālie studenti pie Johannesburgas universitātes ēkas sākuši pulcēties jau naktī uz otrdienu. Daudzi no viņiem bija ieradušies no citiem valsts reģioniem, jo šīs universitāte ir viena no retajām, kas piedāvā papildu uzņemšanas iespējas. Kad pulksten 7.30 no rīta atvērti universitātes vārti, tūkstošiem jauniešu un viņu vecāki mēģinājuši pa tiem ielauzties, lai pirmie iesniegtu pieteikumus. Kaut gan notikuma vietā atradušies gan policisti, gan universitātes apsargi, viņi nav spējuši kontrolēt pūli. «Pie vārtiem un sētas bija briesmīga grūstīšanās. Rezultātā kāda sieviete – topošā studenta māte, kas bija atnākusi līdzi savam dēlam, gājusi bojā, vēl divi cilvēki kritiskā situācijā ievietoti slimnīcā, bet kopējais cietušo skaits sasniedz vismaz 20 cilvēkus,» sacījis universitātes vicekanclers Īhrons Rensburgs.

BBC, atsaucoties uz notikušā aculieciniekiem, norāda, ka lielā mērā notikušajā vainojama universitātes vadība, jo jau pirmdien notikusi līdzīga drūzmēšanās, kas, par laimi, nenoveda pie traģiskām sekām. «Kad ļaudis sāka lauzties uz ieeju, mēs sapratām, ka nebūs labi, un bēgām prom,» sacījusi kāda jauniete, kurai otro dienu pēc kārtas nav izdevies reģistrēties studijām. Pašlaik nav skaidrs, vai Johannesburgas universitāte atsāks pieteikumu pieņemšanu un, ja tas notiks, kad. Vietējās televīzijas vakar demonstrēja kadrus, kuros redzamas ap universitātes žogu izmētātās mantas – apavi, drēbes, saliekamie krēsli.

AFP norāda, ka aizvien vairāk un vairāk DĀR pilsoņu vēlas iegūt augstāko izglītību, ko viņi redz kā vienu no retajiem līdzekļiem savas labklājības celšanai. No vairāk nekā 330 000 skolēnu, kuri šogad ieguvuši vidējo izglītību, augstākajās mācību iestādēs tiek uzņemti tikai mazliet vairāk par 150 000 cilvēku, ar ko arī izskaidrojama lielā ažiotāža.

Svarīgākais