Amerikānim Irānā piespriež nāvessodu

Irānas tiesa piespriedusi nāvessodu 28 gadus vecam irāņu izcelsmes ASV pilsonim, kurš apsūdzēts spiegošanā. Notiesātā tuvinieki un ASV valsts departaments apgalvojuši, ka bijušais jūras kājnieks Amirs Mirzajs Hekmati, kurš Irānā ieradies apciemot savus tuviniekus, nav vainīgs, un aicinājuši viņu atbrīvot.

Par ASV dzimušā A. M. Hekmati arestu Irānas varas iestādes paziņoja pagājušā gada decembra vidū, un jau pēc pāris dienām vietējā televīzijā tika demonstrēta aizturētā atzīšanās, kurā viņš paziņoja, ka Irānā ieradies, lai izpildītu ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) uzdevumu – iefiltrēties Irānas drošības struktūrās.

BBC gan uzsver, ka ieslodzījuma vietās Irānā tiek izmantotas izsmalcinātas spīdzināšanas metodes, tāpēc nav pārsteigums, ka A. M. Hekmati atzinies viņam inkriminētajos noziegumos. Zīmīgi, ka izmeklēšanas un tiesas procesa laikā apsūdzētajam nav dota iespēja tikties ar Šveices diplomātiem, kuri Irānā kopš 1979. gada pārstāv arī ASV intereses.

Irānas ziņu aģentūra Fars vēsta, ka A. M. Hekmati šīs valsts izlūkošanas dienestu uzmanības lokā nokļuvis pagājušā gada sākumā, kad izgājis apmācības kursu ASV karabāzē Bagramā (Afganistānā). Amerikānis, kurš 2001. gadā uzsāka dienestu ASV jūras kājniekos, pildot tulka funkcijas, pirms kāda laika atvaļinājies no bruņotajiem spēkiem, taču strādājis kādā Kataras kompānijā, kurai bijis noslēgts līgums ar jūras kājniekiem, norāda AP. A. M. Hekmati vecāki, kuri dzīvo Arizonas štatā, uzsvēruši, ka viņu dēla vizīte Irānā nav saistīta ar kādu dienesta pienākumu veikšanu – viņš tikai vēlējies apciemot abas vecmāmiņas. Tagad notiesātajam ir 20 dienas laika, lai iesniegtu apelāciju.