Romnijs – republikāņu favorīts

© Scanpix

Bijušais Masačūsetsas gubernators Mits Romnijs un kādreizējais senators no Pensilvānijas štata Riks Santorums ieguvuši pa 25% balsu Aiovas štata republikāņu priekšvēlēšanu sapulcē.

Viņiem uz pēdām min kongresmenis Rons Pols (21%), bet vēl vasarā par favorītu uzskatītajam Teksasas gubernatoram Rikam Perijam kampaņa varētu būt beigusies – viņu atbalstījuši tikai 10% balsotāju. Jau nākamajā otrdienā notiks priekšvēlēšanas Ņūhempšīrā, 21. janvārī Dienvidkarolīnā, bet 31. janvārī Floridā.

Reuters norāda, ka cīņa Aiovā bijusi nepieredzēti sīva. Balsošanā piedalījušies vairāk nekā 120 000 cilvēku (šajā štatā arī demokrāti un neatkarīgie drīkst balsot par republikāņu nomināciju, ja pirms balsojuma ir pārreģistrējušies), un gala iznākumā 64 gadus vecā M. Romnija pārsvars pār 53 gadus veco R. Santorumu bijis tikai astoņas balsis. Reuters norāda, ka tieši M. Romnijs, kuram ir gan labi izveidota kampaņas struktūra, gan pietiekami līdzekļi (The Wall Street Journal viņa personīgo bagātību lēš 250 miljonu dolāru apmērā), ir uzskatāms par galveno favorītu pēc Aiovas balsojuma. Turklāt vēlētāju aptaujas liecina, ka Ņūhempšīrā (tur varēs balsot tikai reģistrētie republikāņi) viņš ir teju ārpus konkurences. Ir zināms, ka M. Romnija kandidatūru atbalsta konservatīvo partijas biznesa spārns, bet vakar viņš izpelnījies arī 2008. gada vēlēšanu republikāņu kandidāta Džona Makkeina atbalstu.

Tajā pašā laikā nevar neņemt vērā arī M. Romnija mīnusus. Gan vēlētāju aptaujas, gan rezultāti Aiovā apliecina, ka viņa slieksnis nacionālajā līmenī ir aptuveni 25% no tradicionālajiem republikāņu vēlētājiem. Kaut gan M. Romnijs diezgan nesaudzīgi kritizē prezidenta Baraka Obamas ekonomisko politiku, nepiekrīt budžeta samazināšanai un nodokļu paaugstināšanai, bet pēdējā laikā aizvien biežāk uzsver, ka plāno ārpus likuma pasludināt abortus, lielākā daļa republikāņu viņu uzskata par pārlieku mērenu. Tieši konservatīvais republikāņu elektorāts nodrošināja R. Santoruma panākumus Aiovā, un līdzīga situācija var atkārtoties citos štatos (bet ne Ņūhempšīrā, kur konservatīvo kristiešu īpatsvars ir pārāk mazs). No šā aspekta M. Romnijam būtu izdevīgāk, ja vēlēšanu cīņā paliktu gan R. Santorums, gan R. Pols, gan Mišela Bahmane, gan R. Perijs, – jo vairāk kandidātu, jo vairāk sašķeltos konservatīvo balsis. Tomēr R. Perijs pēc vakardienas bēdīgajiem rezultātiem jau pavēstījis, ka atgriežas Teksasā, lai «izvērtētu notikušo un izlemtu, vai ir vērts piedalīties tālākā cīņā». Daudzi novērotāji atzinuši, ka tas ļoti atgādina baltā karoga izmešanu, un atgādinājuši, ka Aiovas štatā tradicionāli netiek noskaidrots republikāņu priekšvēlēšanu sacensības uzvarētājs, toties kļūst skaidrs, kuri ir bezcerīgie atpalicēji.

Neraugoties uz R. Santoruma cienījamo rezultātu, lielākā daļa amerikāņu mediju joprojām viņu nepieskaita pie acīmredzamiem favorītiem, salīdzinot ar Maiku Hakabī, kurš 2008. gadā Aiovā uzvarēja ar 34% balsu, bet nākamajās priekšvēlēšanās pilnībā izgāzās. Ir skaidrs, ka pirms Aiovas balsojuma R. Santorums netika uzskatīts par nopietnu pretinieku, – piemēram M. Romnija kampaņas aktīvisti galveno antireklāmu vērsa bijušā Pārstāvju palātas spīkera Ņūta Gingriča (viņš galu galā saņēma 13% balsu) virzienā. AP rīcībā esošā informācija liecina, ka pirms Dienvidkarolīnas un Floridas balsojumiem tiek gatavots nopietns trieciens R. Santoruma pozīcijām, – viņu plāno attēlot kā tipisku Vašingtonas ierēdni, kurš, neraugoties uz skaļajām runām par atbalstu neatkarīgo vēlētāju vidū, cieta sagrāvi 2006. gada Kongresa vēlēšanās un nenoturējās senatora amatā. M. Romnijs viņam pārmetis arī vājo orientēšanos ekonomikas jautājumos, atgādinot, ka amerikāņu vēlētājus šī problēma pašlaik interesē visvairāk. R. Santoruma izredzes mazina arī viņa kampaņas rīkotāju mazā pieredze un ierobežotie finanšu līdzekļi.

76 gadus vecajam R. Polam šogad Aiovā izdevās iegūt divas reizes vairāk balsu nekā pirms četriem gadiem, taču viņa tālākās izredzes ir samērā neskaidras. Daudziem vēlētājiem, kurus tradicionālie politiķi nogurdinājuši, var šķist interesantas R. Pola idejas, piemēram, par zelta standarta atjaunošanu vai ASV ārpolitiskās lomas samazināšanu. «Valdībai būtu jāaizsargā jūsu privātās un ekonomiskās tiesības, nevis jāvada jūsu dzīve un jātērē jūsu nauda,» – zem šīs R. Pola tēzes ir gatavi parakstīties daudz amerikāņu. Taču viņus māc bažas, vai šādas radikālas izmaiņas vispār iespējams realizēt. Zīmīgi, ka R. Pols lielāko atbalstu guvis neatkarīgo vēlētāju vidū, kas krietni mazina viņa izredzes štatos, kuros būs atļauts balsot vien reģistrētajiem republikāņiem. Izredzes uz uzvaru nav zaudējis arī Ņ. Gingričs, kurš samērā pamatoti cer uz panākumiem Dienvidkarolīnā un Floridā. Interesanti, ka, pēc Aiovas balsojuma apsveicot R. Santorumu un R. Polu, viņš apzināti aizmirsis M. Romniju, tādējādi atriebjoties par antireklāmām, kuras pret Ņ. Gingriču vērsa M. Romnija nometne.

Reuters uzsver, ka Aiovas rezultāti liecina – priekšvēlēšanu batālijas republikāņu partijā būs sīvākas, nekā gaidīts, un tās ir labas ziņas prezidentam B. Obamam. «Demokrātu nometnē šovakar ir klusi svētki. Ir skaidrs, ka potenciālajam republikāņu kandidātam Mitam Romnijam neizdosies gūt ātru un pārliecinošu uzvaru, turklāt viss liecina, ka republikāņu elektorāts ir ne tikai neizlēmīgs, bet priekšvēlēšanas uztver bez liela entuziasma,» rezumējis politologs Deivids Gergens.