Saūdu karalis apžēlo žurnālisti, kurai piespriests pēriens

Saūda Arābijas karalis Abdulla apžēlojis žurnālisti, kurai Džidas pilsētas tiesa bija piespriedusi pērienu par līdzdalību skandaloza televīzijas sižeta veidošanā. Tagad par sodu 22 gadus vecajai Rozannai al Jami spriedīs Saūda Arābijas informācijas ministrija, kas visticamāk aprobežosies ar naudas sodu.

R. al Jami ir viena no Libānas televīzijas kompānijas LBC producentēm Saūda Arābijā un viņas vārds ticis saistīts ar šā telekanāla jūlijā demonstrētu skandalozu pārraidi, atgādina BBC. Toreiz Džidas iedzīvotājs Mohsins Abdeldžavads, piedaloties televīzijas šovā, atklāti stāstīja par savu seksuālo pieredzi, atklājot, ka intīmās attiecībās ar sievietēm stājies jau pirms apprecēšanās, un paziņojot, ka arī tagad viņam neesot problēmu norunāt randiņus ar it kā konservatīvajām saūdarābietēm.

Sižets izraisīja plašu protesta vilni, un Saūda Arābijas amatpersonas bija spiestas uzsākt izmeklēšanu. Pats notikušā vaininieks lūdza tautiešiem piedošanu par nepiedienīgu uzvedību un apgalvoja, ka žurnālisti viņu piemānījuši, pārraidē iekļaujot materiālus, kurus bija norunāts noklusēt. Tomēr tas neglāba M. Abdeldžavadu no barga soda – 7. oktobrī viņam tika piespriesti pieci gadi ieslodzījumā un 1000 sitienu ar pletni. Trim vīrieša draugiem, kas arī piedalījās skandalozajā pārraidē, tika piespriests divu gadu ieslodzījums un pa 300 pletnes sitieniem.

Saūda Arābija slēdza LBC birojus valstī un nolēma vērsties pret saviem pilsoņiem, kas strādā šajā kompānijā. Kaut gan R. al Jami apgalvoja, ka viņa uz pusslodzi strādājusi par koordinatori un ar konkrēto sižetu viņai neesot nekāda sakara, Džidas tiesa viņai piesprieda bargu sodu. Tagad gan sieviete ir priecīga par karaļa pasludināto apžēlošanu. AP atgādina, ka šī ir otrā reize, kad monarhs izmanto savas apžēlošanas tiesības skandalozās lietās. 2007. gadā viņš apžēloja sievieti, kura bija kļuvusi par izvarošanas upuri. Reliģiskā tiesa viņai bija piespriedusi 90 sitienu ar pletni par to, ka sieviete pirms izvarošanas atradusies automašīnā kopā ar kādu vīrieti, kas nebija viņas radinieks (šo cilvēku izvarotāji pamatīgi piekāva).