Sīrijas nemiernieki saņēmuši gūstā valdības armijas karotājus

Sīrijā joprojām turpinās apšaudes armija ir atvilkta no pilsētu dzīvojamajiem rajoniem, taču apšaudes turpinoties un snaiperi joprojām rada draudus, nemiernieki valsts Ziemeļrietumos saņēmuši gūstā vairākus desmitus valdības armijas karotāju, ziņo Reuters.

Sīrijas nemiernieki 30. decembrī paziņoja, ka pārtrauc uguni un to darīs tik ilgi kamēr valstī atrodas Arābu līgas valstu novērotāju misija.

Arābu Līgas ģenerālsekretārs Nabils Elarabijs, kura vadītā novērotāju misija uzturas valstī, lai novērstu asinsizliešanas turpināšanos, atklāja, ka kopš misijas ierašanās Sīrijas varas iestādes ir atbrīvojušas 3848 aizturētos, bet novērotāji lūguši opozīcijai iesniegt sarakstu ar personām, kas vēl atrodas nebrīvē.

Nemiernieki šodien pārskaita gūstekņus un apkopo savu karotāju zaudējuma apjomus.

Nākamnedēļ tiks sasaukta Arābu līgas valstu ārlietu ministru sanāksme, kurā novērtēs novērotāju misijas darbu kopš pirmās novērotāju grupas ierašanās Sīrijā 26.decembrī.

Novērotāji ziņo, ka valdības karaspēka snaiperi joprojām atrodas uz jumtiem pilsētās, kur notiek plašākās protesta akcijas, un apdraud civiliedzīvotāju dzīvības. Kā uzsvēra Nabils Elarabijs, ka situācija ir jārisina kopā ar Sīrijas valdību, jo Arābu līgas novērotāju misijas mērķis ir «pārtraukt apšaudes un aizsargāt civiliedzīvotājus», lai gan «ir grūti pateikt, kurš uz kuru šauj».

Daudzi Sīrijas opozīcijas pārstāvji skeptiski izturas pret iespēju, ka novērotāji patiešām varētu panākt vardarbības apturēšanu.

Šobrīd sešas Sīrijas pilsētās uzturas 70 novērotāji, bet drīzumā valstī ieradīsies vēl 30.

Sīrijas prezidents Asads tikmēr paziņojis, ka tuvākajās dienās nāks klajā ar ierosinājumu iekļaut ministru kabineta sastāvā arī opozīcijas pārstāvjus.

Sīrijā kopš marta notiek protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Varas iestādēm vēršoties pret tiem, ir gājuši bojā vismaz pieci tūkstoši civiliedzīvotāju.