Moldovai draud jaunas vēlēšanas

Moldovas parlamenta spīkera Mariana Lupu atteikšanās kandidēt uz prezidenta amatu visticamāk nozīmē, ka nākamā gada pavasarī valstī jau trešo reizi pēdējo trīs gadu laikā nāksies rīkot parlamenta vēlēšanas.

Šāda situācija izveidojusies, jo jau divarpus gadus parlaments nespēj ievēlēt prezidentu.

Moldovas konstitūcija paredz, ka prezidenta ievēlēšanai nepieciešams vismaz 61 no 100 parlamenta deputātiem atbalsts, atgādina RIA Novosti. Abos pēdējos parlamenta sasaukumos nedz proeiropeiskā liberāldemokrātiskā alianse, nedz komunisti šādu vairākumu nav spējuši nodrošināt. 16. decembrī notikušajā balsojumā Demokrātiskās partijas līdera M. Lupu kandidatūru atbalstīja visi 58 valdošajā koalīcijā esošie liberāldemokrātiskās alianses pārstāvji, taču ar to bija par maz. Otrā un pēdējā prezidenta vēlēšanu kārta ir iecerēta 16. janvārī. Taču pēc tam, kad šonedēļ komunistiskās partijas pārstāvji kategoriski paziņoja, ka M. Lupu neatbalstīs, viņš vakar pavēstīja par savas kandidatūras atsaukšanu. «Tas ir Demokrātiskās partijas politiskās padomes lēmums. Mums ir jāmeklē kompromisa kandidatūra,» paziņojis parlamenta spīkers.

Jāpiebilst, ka līdz šim viņš bija vienīgais kandidāts uz prezidenta amatu, un tas nozīmē, ka apdraudēts ir pats balsojums parlamentā. Juristi gan norādījuši, ka balsojumam jānotiek noteiktā termiņā, ja tas nav paveikts, tiek uzskatīts, ka prezidents arī ar otro mēģinājumu nav ievēlēts, bet no tā savukārt izriet, ka parlaments ir jāatlaiž un atkal jārīko jaunas vēlēšanas.