Zviedru žurnālistiem 11 gadu cietumsods Etiopijā

© Scanpix

Etiopijas tiesa vakar piespriedusi 11 gadu cietumsodu diviem zviedru žurnālistiem, kuri atzīti par vainīgiem terorisma atbalstīšanā un nelegālā robežas šķērsošanā.

Spriedumu jau nosodījušas cilvēktiesību aizsardzības organizācijas, savukārt zviedru mediji vaino valdības amatpersonas, kas neesot pietiekami aktīvi mēģinājušas panākt žurnālistu atbrīvošanu īsi pēc tam, kad viņus šā gada jūlijā aizturēja Ogadenas provincē.

Reuters atgādina, ka reportieris Martins Šibje un fotogrāfs Johans Pēršons, kuri sadarbojas ar daudziem Zviedrijas un Norvēģijas laikrakstiem, Etiopijā ieradās kopā ar Ogadenas Nacionālās atbrīvošanas armijas (ONLF) kaujinieku grupu, nelegāli šķērsojot Etiopijas un Somālijas pusautonomās Puntlendas robežu. Pēc dažām dienām Etiopijas drošības spēki ielenca nometni, un reportieri kopā ar kaujiniekiem tika apcietināti.

Tiesas procesa laikā žurnālisti nav nolieguši, ka Etiopijā ieradušies nelegāli, taču uzsvēruši, ka tā bijusi vienīgā iespēja nokļūt nemierīgajā Ogadenas provincē. Turklāt viņu mērķis neesot bijis atspoguļot konfliktu starp valdības spēkiem un ONLF kaujiniekiem, bet gan informēt par apstākļiem, kādos dzīvo Ogadenas iedzīvotāji, īpašu uzsvaru liekot uz to, ka Zviedrijas naftas ieguves kompānijas Lundin Petroleum interešu dēļ tiek ierobežotas viņu tiesības. Zviedrijas avīzes nav kavējušās atgādināt, ka šīs valsts ārlietu ministrs Karls Bilts no 2000. līdz 2006. gadam bija Lundin Petroleum valdes loceklis. Tieši ar to tiek skaidrota viņa vilcināšanās uzreiz pēc aizturēšanas aktīvi iesaistīties abu Zviedrijas pilsoņu atbrīvošanā. Vēlāk, kad Etiopijas tiesu sistēma jau bija uzņēmusi apgriezienus, to panākt bija faktiski neiespējami.

«Kā apsūdzēto advokāts es neesmu apmierināts, es nepiekrītu lēmumam,» AFP citē abu zviedru aizstāvja Abebes Balčas sacīto. Advokāts licis saprast, ka žurnālisti, kuri sevi neuzskata par vainīgiem apsūdzībās, kas attiecas uz terorisma atbalstīšanu (tieši saskaņā ar tām piespriests ilgākais soda termiņš), negatavojas lūgt apžēlošanu, bet plāno iesniegt apelāciju. Tajā pašā laikā A. Balča šaubās, vai iespējams panākt sprieduma mīkstināšanu, jo tiesneši jau tāpat sākumā piespriesto 14 ar pusi gadus ilgo cietumsodu aizstājuši ar 11 gadu ieslodzījumu. Tikmēr žurnālistus aizstāvējuši gan Zviedrijas premjers Frederiks Reinfelts, gan Žurnālistu savienības vadītājs Jonass Nordlings, kuri uzsvēruši, ka reportieru mērķis bijis tikai atspoguļot cilvēktiesību pārkāpumus, ar terorisma atbalstīšanu viņiem nav nekāda sakara, bet 11 gadu cietumsods par nelegālu robežas šķērsošanu ir pārāk bargs.

Svarīgākais