Putins noraida jebkādu krāpšanu saistībā ar vēlēšanām

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins Viskrievijas Tautas frontes federālās koordinācijas padomes sēdē, pirmdien paziņoja, ka jaunievēlētā Valsts dome sākusi darbu, tādēļ runas par vēlēšanu rezultātu pārskatīšanu ir bezjēdzīgas.

Bez tam, kas attiecas uz prezidenta vēlēšanām man kā vienam no kandidātiem nav nepieciešama nekāda krāpšanās, jo esmu nolēmis balstīties uz tautas uzticību.Ja uzticības nav strādāt nav jēgas", norāda Putins.

"Valsts domes vēlēšanas ir beigušās. Visas parlamenta frakcijas sākušas darbu, ir ievēlēts parlamenta spīkers. Valsts dome funkcionē. Un par kaut kādu pārskatīšanu nav iespējams runāt. Ja ir kaut kādi pārkāpumi, tad tiesai tie jāizskata un jāpieņem objektīvs lēmums par šiem jautājumiem," norādīja Krievijas premjerministrs.

Viņš arī uzsvēra, ka 4.martā gaidāmajām Krievijas prezidenta vēlēšanām, kurās arī viņš pats kandidēs, jābūt pilnībā caurskatāmām.

Jau ziņots, ka 4.decembra Valsts domes vēlēšanās «Vienotā Krievija» uzvarēja, iegūstot 49,3% vēlētāju atbalsta un iegūstot 238 no 450 deputātu vietām, tomēr parlamenta apakšpalātā partija zaudēja 77 vietas. Opozīcija norāda, ka arī šis rezultāts ir panākts ar krāpšanos un reālais atbalsts premjerministram Vladimiram Putinam un viņa partijai ir krietni vien mazāks. Pret vēlēšanu rezultātiem visā Krievijā protestējuši tūkstošiem cilvēku.

Putins arī ierosinājis internetā apspriest tuvojošās prezidenta vēlēšanas un to kandidātus, tā radot pilnīgu "caurspīdību".

Decembra vidū Putins nāca klajā ar vēl vienu ierosinājumu, visos vēlēšanu iecirkņos uzstādīt web kameras, atbildīgie dienesti uz šo ierosinājumu solījuši tās izvietot 60 % iecirkņu, lai izvietotu web kameras nepieciešami vien 14 miljardi rubļu.

Putins ir pirmais oficiāli reģistrētais kandidāts 2012. gada martā gaidāmajās Krievijas prezidenta vēlēšanās, nupat reģistrēta arī partijas "Taisnīgā Krievija" līdera Sergeja Mironova kandidatūra. Vēlēšanās gatavojas startēt arī Krievijas Federācijas Komunistiskās partijas līderis Genādijs Zjuganovs, liberāldemokrāts Vladimirs Žirinovskis un partijas "Jabloko" pārstāvis Grigorijs Javļinskis.

CVK reģistrētas piecas vēlētāju iniciatīvas grupas, kas izveidotas uzņēmēja Mihaila Prohorova, bijušā Vladivostokas mēra Viktora Čerepkova, Irkutskas gubernatora Dmitrija Mezenceva, Orenburgas aktīvista Rinata Hamijeva un nereģistrētās partijas "Voļa" līderes Svetlanas Peunovas izvirzīšanas atbalstam.

Savukārt CVK atteikusies reģistrēt divus kandidātus - partijas "Cita Krievija" līderi Eduardu Ļimonovu un Nikolajam Ļevašovam.

Pasaulē

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais