Kosovas serbi plāno referendumu

Kosovas ziemeļu daļā dzīvojošie serbi atkal torpedējuši starp Prištinu un Belgradu panāktās vienošanās, paziņojot par nodomu nākamā gada sākumā rīkot referendumu par pakļaušanos oficiālajām Kosovas varasiestādēm. Nav šaubu, ka šādā balsojumā vairākumu gūs nepakļaušanās piekritēji.

B92 atgādina, ka vakar stājās spēkā ar lielām pūlēm panāktā vienošanās par robežkontroli uz Serbijas un Kosovas robežas. Līdz ar to radās cerība, ka domstarpības starp Kosovas albāņiem un serbiem, kas uzliesmoja vasaras nogalē, izdosies atrisināt mierīgā ceļā. Jāatgādina, ka šādā risinājumā ir ļoti ieinteresēta arī Serbija, kurai normālu kaimiņattiecību nodibināšana ar Kosovu ir obligāts priekšnosacījums, lai oficiāli kandidētu uz iestāšanos Eiropas Savienībā.

Taču Kosovska Mitrovices pilsētas mēra Krstimira Pantiča paziņojums, ka, visticamāk, 15. februārī (šajā dienā Serbijā tiek atzīmēti gan valsts, gan reliģiskie svētki) Kosovas ziemeļos dzīvojošo serbu vidū tiks rīkots referendums par pakļaušanos Prištinai, situāciju atkal sarežģī. K. Pantičs asi kritizējis noslēgto vienošanos, pieprasot tiesības serbiem no Serbijas un Kosovas brīvi, bez jebkādas robežkontroles pārvietoties starp abām valstīm. Lai gan viņš uzsvēris, ka Kosovas serbi negrasās iesaistīties sadursmēs ar NATO misijas KFOR vai ES misijas EULEX pārstāvjiem, mērs licis saprast, ka Kosovas serbi neatteiksies no lielceļu, kas savieno abas valstis, bloķēšanas, turpinot būvēt barikādes. Jāpiebilst, ka pēdējo mēnešu laikā Kosovas serbu vidū valda pārliecība, ka Belgrada, kas pagaidām nav atzinusi Kosovas neatkarību, viņus tomēr nodos, – novembrī vairāk nekā 20 000 serbu pieprasīja Krievijas pilsonību cerībā, ka viņus aizstāvēs Kremlis.