Ziemeļkorejas jaunais vadonis koncentrē varu

Pirms vairāk nekā nedēļas mirušā Ziemeļkorejas līdera Kima Čen Ira jaunākais dēls Kims Čon Ins, šķiet, jau tuvākajā laikā tiks pasludināts par valdošās Strādnieku partijas ģenerālsekretāru.

Turpinoties sēru periodam Ziemeļkorejā, šīs valsts mediji viņu jau dēvē ne tikai par «Dižo pēcteci» un «armijas virspavēlnieku», bet arī «Strādnieku partijas centrālkomitejas vadītāju». Vienlaikus savas pozīcijas stiprina arī Kima jaunākā tēvocis Čans Sons Theks.

Vakar Ziemeļkorejas Strādnieku partijas oficiālais laikraksts Rodong Sinmun nāca klajā ar aicinājumu karavīriem ziedot savas dzīvības, lai «aizsargātu partijas centrālkomiteju, kuru vada cienījamais biedrs Kims Čon Ins», vēsta AP. Avīzes ievadrakstā Kima Čen Ira jaunākais dēls bija nosaukts arī par «21. gadsimta sauli», tajā arī uzsvērts, ka jaunais līderis bauda pilnīgu partijas un armijas atbalstu. AP atgādina, ka līdz šim augstākais Kima Čon Ina ieņemtais amats bija Strādnieku partijas Centrālās militārās komitejas priekšsēdētāja vietnieka postenis, taču jau sestdien šis laikraksts viņu nosauca par armijas virspavēlnieku.

«Pagaidām Kims Čon Ins vēl nav oficiāli apstiprināts partijas ģenerālsekretāra amatā, taču gaidāms, ka viņš mantos gan šo, gan citus sava tēva ieņemtos posteņus,» sarunā ar AFP sacījis Seulas Donguka universitātes profesors Kims Jon Hjuns. Jāatgādina, ka 17. decembrī mirušais Kims Čen Irs vadīja visas trīs Ziemeļkorejas augstākās varas struktūras – Strādnieku partiju, Korejas Tautas armiju un Nacionālās aizsardzības komiteju. Viņš gan šiem amatiem tika gatavots daudz ilgāk un rūpīgāk nekā jaunais pēctecis, kurš ir tikai 27 vai 28 gadus vecs, turklāt oficiāli sava tēva, Ziemeļkorejas dibinātāja Kima Ir Sena funkcijas pēc viņa nāves 1994. gadā pārņēma pakāpeniski, ievērojot vairākus gadus ilgu sēru periodu. Pašlaik nav zināms, vai ilgstošas sēras (saskaņā ar tradīcijām šis periods varētu būt pat trīs gadus garš) tiks izsludinātas arī šoreiz, – domājams, ka attiecīgs lēmums tiks paziņots uzreiz pēc trešdien paredzētajām Kima Čen Ira bērēm.

AP aptaujātie politologi uzsver, ka, spriežot pēc visa, nepiepildīsies sliktākais scenārijs, saskaņā ar kuru Ziemeļkorejā varētu sākties asa cīņa par varu. Izskatās, ka gan partijas, gan armijas elite pilnībā atbalsta Kimu Čon Inu un arī viņa ietekmīgais tēvocis Čans Sons Theks (Kima Čen Ira māsasvīrs) nepretendē uz augstākiem amatiem, samierinoties ar neformālu jaunā līdera aizbildņa lomu. Tiesa, pagājušās nedēļas nogalē Ziemeļkorejas laikraksti pirmo reizi publicēja fotogrāfiju, kurā viņš redzams armijas ģenerāļa formā. Pēc ekspertu domām, tas varētu nozīmēt, ka tieši Čans pārstāvēs jaunā līdera intereses bruņotajos spēkos, bet Kims Čon Ins sākotnēji koncentrēsies uz darbu partijā.

AP vēsta, ka desmitiem tūkstoši cilvēku, neraugoties uz auksto laiku, turpina stāvēt rindā pie Kima Ir Sena mauzoleja, kur novietoti arī viņa dēla pīšļi. Vietējā televīzija slavina jauno līderi, kurš esot parūpējies par to, lai sērotājiem regulāri piegādātu karstu tēju un viņiem būtu iespēja sasildīties laukuma malā novietotajos autobusos. Kaut gan Ziemeļkorejas varasiestādes uzreiz pēc Kima Čen Ira nāves paziņoja, ka šajās dienās ārzemnieki valstī nav gaidīti, veikti virkne izņēmumu. Vakar uz Phenjanu atvadīties no Kima Čen Ira devās bijušā Dienvidkorejas prezidenta un kādreizējā korporācijas Hyundai vadītāja atraitnes – viņu vīri savulaik daudz darījuši, lai uzlabotu attiecības starp abām Korejas valstīm. Uz bēru ceremoniju sievietes gan negrasās palikt.