Kadāfi un viņa ģimenes rēgs vajā britus

Lielbritānijas sabiedrībai top zināma aizvien jauna, kādreizējām amatpersonām neglaimojoša informācija par sadarbību ar gāztā Lībijas līdera Muammara Kadāfi režīmu.

Bijušā Anglijas un Velsas Augstākās tiesas tiesneša Harija Vūlfa ziņojumā norādīts, ka savulaik premjera Tonija Blēra administrācija neveiksmīgi centusies sekmēt M. Kadāfi dēla Saifa el Islāma uzņemšanu Oksfordas universitātē, bet vēlāk viņš, šķiet, apmaiņā pret dāsniem ziedojumiem, ieguvis zinātnisko grādu prestižajā Londonas Ekonomikas skolā.

H. Vūlfam izdevies noskaidrot, ka 2002. gadā pie Oksfordas universitātes starptautiskās attīstības nodaļas vadītāja, profesora Velpija Ficdžeralda vērsies kāds augsta ranga Ārlietu ministrijas ierēdnis, kurš mudinājis akceptēt M. Kadāfi dēla iesniegumu par mācībām augstskolā. Ierēdnis licis saprast, ka šis jautājums ir saskaņots augstākajos varas gaiteņos un Saifa el Islāma studijas Oksfordā būtu zināma pretimnākšana M. Kadāfi, kurš nolēmis atsākt sadarbību ar Rietumu pasauli, vēsta BBC. V. Ficdžeralds gan samērā strikti paziņojis, ka Saifa el Islāma Kadāfi izglītības līmenis neatbilst Oksfordas universitātes prasībām, un pēc tam T. Blēra administrācija nav bijusi tik uzstājīga.

No H. Vūlfa ziņojuma izriet, ka tas arī nav bijis nepieciešams, jo Lielbritānijas valdības amatpersonas, kas bijušas ieinteresētas sadarbībā ar M. Kadāfi režīmu, atradušas dzirdīgas ausis Londonas Ekonomikas skolā. Jau 2003. gadā Saifs el Islāms Kadāfi šajā augstskolā ieguvis maģistra grādu filozofijā, politikā un sociālajās zinātnēs, bet 2008. gadā kļuvis par filozofijas zinātņu doktoru, aizstāvot tēmu, kas pēdējā pusgada Lībijas notikumu kontekstā var izraisīt tikai smieklus – Pilsoniskās sabiedrības loma valdības institūtu demokratizācijā. Ņemot vērā, ka Saifs el Islāms Kadāfi Londonas Ekonomikas skolai no sava privātā fonda īsā laikā ziedojis 1,5 miljonus sterliņu mārciņu (pieci ziedojumi pa 300 000 sterliņu mārciņām katrs), ir pamatotas aizdomas, ka viņš diplomus ieguvis negodīgā ceļā, – ja ne uzpērkot pasniedzējus, tad organizējot, ka zinātniskos darbus viņa vietā rakstījis kāds cits. H. Vūlfa ziņojumā gan netiek paustas šaubas par Londonas Ekonomikas skolas pasniedzēju godaprātu, sarunā ar Reuters norādījusi pašreizējā augstskolas vadītāja Džūdita Rīza, kura martā, pēc tam, kad kļuva zināms par Kadāfi ģimenes dāsnajiem ziedojumiem, šajā amatā nomainīja Hovardu Deivisu.

Svarīgākais