Mozambikas iedzīvotājus baida ar "banāniem – cilvēkēdājiem"

Pēdējo nedēļu laikā Mozambikā ievērojami samazinājies banānu patēriņš, jo aktīvi izplatītas baumas, ka šajos augļos mājo baktērijas, kas, nokļūstot cilvēka organismā, burtiski iznīcina ādu un audus. «Banāni – cilvēkēdāji,» – ar šādiem virsrakstiem kaislības vēl vairāk uzkurina dzeltenā prese.

Baumas sāka izplatīties novembra nogalē, kad ļaudis cits citam pārsūtīja mobilo tālruņu īsziņas ar baiso brīdinājumu. Tajās bija norādīts, ka visbīstamākie esot Dienvidāfrikas Republikas Kvazulu–Natālas provinces banāni. Apēdot kaut pāris inficētos augļus, cilvēks riskējot jau pēc pāris dienām zaudēt 20% ādas, bet nedēļas laikā slimība pilnībā saēdīšot viņa ķermeni. Anonīmie brīdinājuma autori arī snieguši vienīgo recepti, kas it kā palīdzot pret slimību, – ja cilvēks pēc banānu ēšanas pamana, ka viņam uz ādas parādās izsitumi, šīs vietas nekavējoties jāpiededzina.

Ažiotāža sasniegusi tādus apmērus, ka valsts galvaspilsētā Moputu banānu tirdzniecības apjomi kritušies par vairāk nekā 70%. Toties pieaug dzeltenās preses tirāžas, jo laikraksti publicē šausmu stāstus par cilvēkiem, kuri cietuši no slimības. Tā kā īstus slimniekus, šķiet, atrast nav izdevies, avīzes aprobežojas ar fotomontāžu publicēšanu. Mozambikas valdības amatpersonas jau nosodījušas panikas izplatīšanos, uzsverot, ka gan Veselības aizsardzības ministrija, gan Lauksaimniecības ministrija veikusi pārbaudes, un tās apliecinājušas, ka ne ar kādu baktēriju banāni nav inficēti. Turklāt uzsvērts, ka no Kvazulu–Natālas provinces un DĀR vispār banāni Mozambikā nemaz netiekot ievesti.

Svarīgākais