Armija atbalsta jauno Ziemeļkorejas līderi; ar varu tomēr nāksies dalīties

Ziemeļkorejas jaunajam līderim pēc sava tēva Kima Čenira nāves nāksies dalīt varu ar savu tēvoci un armiju, tā kā izolētā valsts grasās pāriet no vienpersoniskas diktatūras uz kolektīvu valdību, vēsta aģentūras Reuters avots, kam ir cieša saikne ar Phenjanas un Pekinas politiku.

Tiek atzīmēts, ka vienlaikus militārie dienesti, kas cenšas valstī attīstīt kodolieroču arsenālu, ir apņēmušies būt uzticīgi jaunajam, vēl nepārbaudītajam mūžībā aizgājušā līdera dēlam Kimam Čenunam, kura dinastija valdījusi Ziemeļkorejā kopš Otrā Pasaules kara, kad valsts tika izveidota.

Tādēļ iespējami nemieri no militārā bloka puses, pēc Reuters avota domām, tie ir ļoti maz ticami.

Tāpat avots norāda, ka Ķīnas galvaspilsētā Pekinā par Kima Čenira nāvi tika paziņots pirmdienā, 19. decembrī, tajā pašā dienā, kad Ziemeļkorejas televīzija pārraidīja jauno vēsti. Patiesībā līdzšinējais līderis miris nedēļas nogalē – sestdienā.

Avots atzīmējis, ka raķešu izmēģinājums, ko Ziemeļkoreja veikusi pirmdien, 19. decembrī, var tik skaidrots kā brīdinājums Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV). «Ar to Ziemeļkoreja vēlējās nodot ziņu, ka ir spējīga sevi aizsargāt,» atzīmē avots, šauboties, ka tuvākajā nākotnē Ziemeļkoreja varētu veikt kodolraķešu izmēģinājumu, ja vien to neizprovocēs ASV vai Dienvidkoreja.