Klintone kritizē Ēģiptes militāristus

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone asi kritizējusi Ēģiptē pie varas esošo Bruņoto spēku Augstāko padomi (SCAF), īpašu uzmanību vēršot uz faktu, ka karavīri piekāvuši un pazemojuši kādu sievieti, kas piedalījusies demonstrācijā Tahrira laukumā.

Arī ANO ģenerālsekretārs Bans Ki Mūns aizrādījis Ēģiptes valdībai par pārmērīgu spēka lietošanu, bet organizācija Amnesty International mudinājusi pasaules sabiedrību nepiegādāt ieročus Ēģiptes armijai.

AFP vēsta, ka naktī uz otrdienu, jau piekto nakti pēc kārtas, Kairas Tahrira laukumā notikušas sadursmes starp drošības spēkiem un demonstrantiem, kuri pieprasa, lai militāristi nekavējoties atteiktos no varas. Kaut gan kāds aculiecinieks sarunā ar AFP apgalvojis, ka redzējis vismaz četru nogalinātu cilvēku mirstīgās atliekas, Ēģiptes galvaspilsētas slimnīcās aģentūrai apgalvots, ka naktī uz otrdienu tajās ievesti tikai četri ievainoti cilvēki. To, ka uz demonstrantiem atkal šauts, apliecina fakts, ka kādai jaunai sievietei operēts lodes izraisīts ievainojums. Ēģiptes varasiestādes apgalvo, ka pēdējo dienu laikā sadursmēs dzīvību zaudējuši 13 cilvēki, taču militāristu varas pretinieki uzsver, ka bojāgājušo skaits ir «daudz lielāks». Vakar, kā jau visas pēdējās dienas, Tahrira laukumā bija relatīvi mierīgi un brīvprātīgie centās novākt drazas, kas palikušas pēc iepriekšējās nakts sadursmēm. Taču jau pēcpusdienā laukumā atkal sāka pulcēties neapmierinātie ēģiptieši, un bija maz šaubu, ka sadursmes atsāksies ar jaunu sparu.

Pēdējo dienu lielāko rezonansi izraisījuši internetā izplatītie kadri, kuros redzams, kā karavīri piekauj un faktiski izģērbj kādu protestētāju. Šis incidents izpelnījies ļoti asu ASV valsts sekretāres H. Klintones nosodījumu, vēsta Reuters. «Sievietes tagad tiek piekautas un pazemotas, turklāt tas notiek tajās pašās ielās, kur viņas tikai pirms pāris mēnešiem revolūcijas vārdā riskēja ar savām dzīvībām. Sistemātiskā Ēģiptes sieviešu pazemošana ir negods revolūcijai, negods valstij un tās bruņotajiem spēkiem, tas nav izcilu cilvēku cienīgi,» H. Klintone sacījusi, uzstājoties Džordžtaunas universitātē. Viņa arī uzsvērusi, ka runa nav tikai par konkrēto incidentu, bet par to, ka arī pēc Hosnī Mubāraka režīma gāšanas jaunās Ēģiptes varasiestādes nav gatavas pieļaut lielāku sieviešu līdzdalību valsts pārvaldē. Reuters uzsver, ka šis izteikums ir nopietns signāls, ka ASV varētu pārskatīt Ēģiptei sniedzamās palīdzības apjomu, kas pašlaik sasniedz 1,3 miljardus dolāru gadā.

Attēli, kuros redzama karavīru izrēķināšanās ar demonstranti, izplatīti arī Ēģiptē, piemēram, laikrakstā AlTahrir, kurš savam materiālam licis virsrakstu «Spēki, kas aizskar sieviešu godu». SCAF pārstāvis, ģenerālis Adels Emara bijis spiests atzīt, ka šāds incidents patiešām noticis, taču uzsvēris, ka nepieciešama izmeklēšana, lai noskaidrotu, kādēļ karavīri tā rīkojušies. Viņš īpaši norādījis, ka drošības spēkiem nav dota pavēle vardarbīgi izturēties pret demonstrantiem, taču dažbrīd neesot citas izejas, lai viņus savaldītu. Ģenerālis atgādinājis gan par šonedēļ nodedzināto Ēģiptes institūta ēku, gan par it kā atklāto sazvērestību, kuras mērķis bijis nodedzināt parlamenta ēku. Tikmēr plašu sašutumu izraisījuši atvaļinātā ģenerāļa un pašreizējās valdības padomnieka Abdelmoneima Kato izteikumi – viņš sacījis, ka protestētāji, kuri dedzina valsts īpašumu, paši esot pelnījuši, lai viņus sadedzina Hitlera krematoriju krāsnīs.

Pēdējo dienu notikumi Kairā izraisījuši samērā asu starptautisko reakciju. ANO ģenerālsekretārs Bans Ki Mūns aicinājis Ēģiptes drošības spēkus «cienīt un aizsargāt visu ēģiptiešu universālās tiesības», bet Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs uzsvēris, ka vardarbība nav savienojama ar tiem demokrātiskajiem procesiem, kuros pašlaik iesaistīta Ēģipte. Savukārt Amnesty International mudinājusi ieroču ražotājus atteikties no piegādēm Ēģiptei. «Vairs nav uzskatāms par pieņemamu apgādāt Ēģiptes armiju ar ieročiem, munīciju un citiem kara materiāliem, kas brutāli tiek izmantoti pret protestētājiem,» uzsvērusi organizācijas pārstāve Hasiba Hadža Sahrauī.