Bijušais komunists vadīs itāliešu kreisos

Par Itālijas opozīcijas Demokrātiskās partijas vadītāju svētdien ievēlēts bijušais komunists Pjērluidži Bersani, kurš vairākkārt ieņēmis ministra amatus kreisi centriskajās valdībās. Dienu pirms vēlēšanām itāliešu kreisos satricināja šantāžas skandāls, kura rezultātā bija spiests atkāpties Lācio apgabala gubernators Pjēro Maraco.

Reuters atgādina, ka partijas līdera vēlēšanas bija nepieciešamas pēc tam, kad pēc sagrāves februāra municipālajās vēlēšanās no amata atkāpās kreiso līderis Vakters Veltroni. Interesanti, ka par kreiso partijas vadītāju varēja balsot ikviens Itālijas iedzīvotājs, neraugoties uz politisko piederību. Līdz ar to, kaut arī Demokrātiskajā partijā ir tikai 825 000 biedru, iespēju nobalsot izmantojuši gandrīz trīs miljoni itāliešu. Tiesa, gadījumā, ja neviens no trim kandidātiem nebūtu ieguvis vairāk par 50% balsu, nākammēnes par diviem līderiem balsotu tikai partijas asamblejas dalībnieki.

Taču tās sasaukšana nebūs nepieciešama, jo P. Bersani uzvara ir vairāk nekā pārliecinoša. AFP atgādina, ka 58 gadus vecais P. Bersani, kurš Romāno Prodi valdībā ieņēmis ekonomiskās attīstības ministra krēslu, bet vēlāk bijis arī rūpniecības un transporta ministrs, tiek uzskatīts par bijušā Demokrātiskās partijas līdera Masimo d"Alemas ciešu sabiedroto. Itālijas mediji prognozē, ka viņa vadībā kreisajiem būs vieglāk atrast kopīgu valodu ar citām opozīcijas partijām, piemēram, katolisko UDC.

Sākumā gan P. Bersani nāksies slāpēt skandālu, kas saistīts ar P. Maraco atkāpšanos. Itālijas mediji tam pēdējās dienās pievērsuši krietni vairāk uzmanības nekā partijas līdera vēlēšanām. P. Maraco bijis spiests aiziet no amata pēc tam, kad apcietināti četri karabinieri, kas viņu it kā šantažējuši ar videoierakstu, kurā redzams intīmu attiecību brīdis starp gubernatoru un kādu transsekusāli. Kaut gan P. Maraco apgalvoja, ka video ir viltots, sestdien viņš paziņoja par savu demisiju, uzsverot, ka viņa sieva un trīs meitas nespēj šo spiedienu izturēt. AP norāda, ka apcietināto karabinieru pratināšana turpinās un pagaidām varasiestādes pat vēl nav oficiāli apstiprinājušas ieraksta eksistenci. Vairāki Itālijas laikraksti gan vēstījuši, ka anonīmi cilvēki viņiem piedāvājuši ierakstu iegādāties.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais