Meksikā notverts viens no grupējuma Zetas līderiem

© Scanpix

Meksikas jūras kara flotes īpašo uzdevumu vienībai izdevies aizturēt vienu no narkotiku kontrabandistu grupējuma Zetas līderiem – Raulu Lūsio Ernandesu ar iesauku Veiksminieks, par kura notveršanu bija izsludināta 15 miljonus peso (mazliet vairāk nekā miljons dolāru) liela atlīdzība.

Par to, cik lielu nozīmi varasiestādes piešķir šim arestam, liecina kaut vai tas, ka savā mikroblogu vietnē Twitter par to nekavējoties vēstījis Meksikas prezidents Felipe Kalderons.

AFP, atsaucoties uz Meksikas varasiestāžu sniegto informāciju, ziņo, ka R. Ernandess aizturēts Verakrusas štata Kordovas pilsētā plašas operācijas laikā. Neoficiāla informācija liecina, ka arestēti arī vairāki viņa līdzdalībnieki, turklāt operācijas laikā izcēlusies apšaude, kurā nogalināti vairāki noziedznieki un karavīri. Meksikas varasiestādes ziņo, ka R. Ernandess vadīja to Zetas atzaru, kas aktīvi darbojās Verakrusas, Pueblas un Oahakas štatos.

Pirms vairāk nekā desmit gadiem grupējumu Zetas izveidoja dezertieri no Meksikas armijas un policijas īpašo uzdevumu vienībām. Sākotnēji grupējums nodarbojās tikai ar pasūtījuma slepkavību izpildi, vēlāk kļuva par Līča karteļa privāto armiju. Pirms vairākiem gadiem, kad tika aizturēti vairāki šā karteļa vadītāji, Zetas ķērās pie narkotiku kontrabandas un īsā laikā ieguvis slavu kā ļoti nežēlīgs grupējums, kas vienlīdz aktīvi cīnās gan pret varasiestādēm, gan konkurentiem. Nolūkā iebiedēt sāncenšus Zetas regulāri veic demonstratīvas slepkavības, nereti vēršoties arī pret civiliedzīvotājiem, kuriem ir tikai attāls sakars ar viņu rūpalu. Tā augustā Meksikas ziemeļos tika nodedzināts kādam konkurentam piederošs kazino un bojā gāja 52 cilvēki, kuri tobrīd atradās spēļu zālē, tāpat Zetas ir bēdīgi slaveni ar to, ka atmaskotajiem policijas informatoriem nocērt galvas un izliek tās publiskai apskatei. Pēdējā gada laikā Zetas kaujinieki cīnās par ietekmes jomām ar Sinaloas karteļa pārstāvjiem.

F. Kalderons uzsvēris, ka pāris pēdējos gados Meksikas varasiestādēm izdevies neitralizēt jau 22 no 37 visvairāk meklētākajiem narkotiku kontrabandistiem, – daļa ir nogalināti, daļa sagūstīti. Tomēr Meksikas mediji norāda, ka šī cīņa rezultātus nedod, jo neitralizēto vietā stājas jauni noziedznieki, turklāt aresti nereti noved pie asiņainas ietekmes jomu pārdales. Tiek lēsts, ka kopš 2007. gada sākuma narkotiku kari Meksikā prasījuši vairāk nekā 45 000 cilvēku dzīvību, ziņo Reuters.