Ilvess: krievu valoda ir "okupantu valoda"

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess intervijā Šveices laikrakstam Der Bund nosaucis krievu valodu par "okupācijas varas valodu". Vaicāts par krievu valodas statusu Igaunijā, prezidents lūdzis neuzdot smieklīgus jautājumus.

Uz jautājumu, kāpēc krievu valoda Igaunijā nav oficiāla, Ilvess atbildējis: "Un kāpēc tai būtu jābūt oficiālai? Mēs, piemēram, okupējam jūsu valsti, bet tad pēc 50 gadiem teiksim, ka jums ir jāpiešķir igauņu valodai oficiāls statuss."

"Okupācijas vara ieņem valsti, deportē simtiem tūkstošu pilsoņu Sibīrijā un sūta savus cilvēkus šeit. Un tagad, kad mēs beidzot esam atguvuši neatkarību, sanāk, ka okupācijas varas valodai vajadzētu kļūt par otru valsts valodu? Neuzdodiet smieklīgus jautājumus!" Igaunijas prezidentu citē BBC.

Laikraksts norādījis, ka attiecības starp Igauniju un Krieviju sarežģī fakts, ka gandrīz katrs ceturtais valsts iedzīvotājs, kurš uzskata krievu valodu par savu dzimto, "pieder pie zemākas ekonomiskās klases".

Atbildot uz to, Ilvess atzīmēja, ka 50 gadu garumā krievi Igaunijā pārstāvēja "kungu nāciju". Prezidents uzskata, ka šodien šiem cilvēkiem vairs nav agrāko privilēģiju, un viņi uzskata to par zaudējumu.

Pasaulē

“Parasti Lietuvas tauta ļoti atbalsta prezidentu, bet kritizē premjeru un valdību. Rodas trīšanās, spriedze. Grūti pateikt, vai tas ir labi vai nē. No otras puses, ja valdībā iekļūst kādi tumši spēki, tad prezidents ir kā garants, lai tiem neļautu pārāk izvērsties,” intervijā “Neatkarīgajai”, komentējot pašreiz Lietuvā notiekošās parlamenta vēlēšanas, teic lietuviešu politologs Toms Dapkus.

Svarīgākais