Oslo pasniegtas Nobela prēmijas

Norvēģijas galvaspilsētā Oslo, 10. decembra,pēcpusdienā svinīgā ceremonijā tika pasniegtas Nobela prēmijas literatūrā,ekonomikā, medicīnā, fizikā, ķīmijā, ziņo BBC news.

Šogad Nobela prēmijas balva ir 1,1 miljons eiro.

Nobela prēmija fizikā tika pasniegta ASV fiziķiem Solam Perlmuteram un Adamam Rīsam un Austrālijas fiziķim Braienam Šmidtam.

Ķīmijā prēmija tika pasniegta Izraēlas zinātniekam Danam Šehtmanam par kvarckristālu atklāšanu.

Savukārt prēmiju ekonomikā saņēma amerikāņi Tomas Sardžents un Kristofers Simzs. Nobela prēmija literatūrā saņēma zviedru dzejnieks Tomas Transtremers, kas pavisam nesen viesojās Rīgā savas grāmatas atvēršanas svētkos.

Nobela prēmija medicīnā pasniegta amerikānim Brūsam Betleram,francūzim Žilam Hofmanam, savukārt trešo prēmiju medicīnā, kas piešķirta kanādietim Ralfam Steinmanam, bija jāsaņem viņa sievai, jo izcilais zinātnieks, diemžēl, nomira trīs dienas pirms prēmijas piešķiršanas.

Nedaudz agrāk šodien, tika pasniegtas Nobela Miera prēmijas pasniegtas divām cilvēktiesību aktīvistēm – Libērijas pilsonei Leimahai Gbovijai un žurnālistei no Jemenas Tavakulai Karmanai.Trešā Miera prēmija piešķirta Libērijas prezidentei Elēnai Džonsonei Sirlīfai.

Džonsone Sirlīfa ir Āfrikas pirmā demokrātiski ievēlētā prezidente sieviete. Leimaha Gbovija ir mobilizējusi un organizējusi dažādām etniskām un reliģiskām grupām piederošas sievietes, lai izbeigtu ilgstošo karu Libērijā un nodrošinātu sievietēm iespēju piedalīties vēlēšanās. Savukārt Tavakula Karmana ir ieņēmusi nozīmīgu lomu cīņā par sieviešu tiesībām, demokrātiju un mieru Jemenā.

Pēc svinīgās ceremonijas notika bankets, kurā piedalījās 1400 viesu.