Eiropadomē lems par pasākumiem eirozonas stiprināšanai

Šodien, 8.decembrī, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis devies uz Briseli, lai piedalītos Eiropadomes sanāksmē. Galvenās diskusijas Eiropadomē būs veltītas eirozonas stiprināšanas pasākumiem.

Pirms Eiropadomes notiks regulārā Ziemeļu un Baltijas valstu (NB6) valdību vadītāju sanāksme, ko šoreiz vadīs Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Sanāksmē tradicionāli tiks pārrunāti Eiropadomes darba kārtības jautājumi.

Piektdien, 9.decembrī, Eiropadomē valstu un valdību vadītāji diskutēs par aktuālajiem ekonomikas politikas, enerģētikas un citiem jautājumiem - ES paplašināšanos, Šengenas paplašināšanos, kā arī Irānu.

Ekonomikas politikas jomā delegāti galveno uzmanību pievērsīs vispārējās ekonomiskās situācijas Eiropā izvērtēšanai, kā arī izaugsmes veicināšanai dalībvalstīs. Tāpat tiks izvērtēta "Euro plus" paktā noteikto saistību īstenošana un notiks viedokļu apmaiņa par konverģences stiprināšanu eirozonā un fiskālās disciplīnas uzlabošanu.

Attiecībā uz enerģētikas jomu notiks arī viedokļu apmaiņa par energoefektivitāti, iekšējo enerģijas tirgu un enerģētikas infrastruktūras attīstību.

Pirms Eiropadomes ir paredzēta Horvātijas pievienošanās līguma ES parakstīšanas svinīgā ceremonija.

Ministru prezidents Latvijā atgriezīsies piektdien, 9.decembrī.

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais