Lietuva rosina ASV atstāt Eiropā kodolieročus

Lietuvas ārlietu ministrs Audoronius Ažubalis uzskata, ka Amerikas Savienotajām Valstīm ir jāatstāj Eiropā kodolieroči, norādot, ka tas esot svarīgs garants valstu drošībai.

Šādu aicinājumu viņš izteicis Eiropas Drošības un Sadarbības organizācijas (EDSO) ārlietu Ministru padomes sanāksmes laikā ASV valsts sekretārei Hilarijai Klintonei.

Lietuvas paudusi pārliecību, ka Krievija varētu apdraudēt reģiona drošību. «Es iestājos par to, lai kodolieroči kā preventīvs līdzeklis paliek Eiropā [..] tik ilgi, kamēr mums nav vienošanās ar Krieviju par taktiskajiem ieročiem,» pēc tikšanās aģentūrai Regnum sacījis Ažubalis.

Savukārt Hilarija Klintone aicināja Ažubali nodrošināt atbilstošo finansējumu aizsardzības pasākumiem. Šobrīd Lietuva aizsardzībai tērē mazāk par 1% no IKP. NATO standarti paredz vismaz 2% lielu finansējumu.

Pasaulē

Paejot trīsdesmitajai gadskārtai kopš prāmja “Estonia” bojāejas rudens vētrā, ir redzams: Zviedrijas valdība arī šodien turpina konsekvento politiku — darīt visu iespējamo un neiespējamo, lai novērstu patiesības noskaidrošanu par to, kas īstenībā izraisīja 852 cilvēku nāvi.

Svarīgākais