Eiropas Parlaments aicina turpināt ceļu uz asociācijas nolīgumu ar Ukrainu

© Reuters

Lēmumu par ES un Ukrainas asociācijas nolīguma slēgšanu būtu vēlams pieņemt vēl līdz šā gada beigām, uzsver Parlaments pieņemtajā rezolūcijā.

ES valdībām vajadzētu pieņemt politisku lēmumu Padomes sanāksmē, kas notiks 8. un 9. decembrī. Deputāti mudina Ukrainu pārskatīt spriedumu bijušās Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko lietā, tomēr uzskata, ka nolīgums varētu veicināt vajadzīgo pārmaiņu panākšanu valstī.

Parlamenta ieteikumos, ko izstrādājis deputāts Ryszard Antoni Legutko (ECR, PL), uzsvērts, ka ES un Ukrainas attiecību padziļināšana ir abu pušu interesēs, tomēr pausts nosodījums par to, ka valsts tieslietu sistēma tiek izmantota kā politiskās cīņas ierocis. Deputāti mudina Ukrainu ievērot cilvēktiesības un tiesiskuma principus un uzsver, ka Timošenko un citiem opozīcijas politiķiem ir jādod iespēja pilnvērtīgi iesaistīties politikas procesā.

Deputāti arī uzsver, ka jāparedz iespēja uz laiku apturēt nolīguma darbību gadījumā, ja tiek pārkāptas pamatvērtības un pamatprincipi. Viņi aicina Ukrainu publiskot Padomju slepeno dienestu arhīvus, kā arī no noteikt jaunu datumu nesen atceltajai Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča vizītei.

Līdzšinējās norises

Sarunas par asociācijas nolīgumu, kura mērķis ir padziļināt Ukrainas politisko un ekonomisko integrāciju Eiropas Savienībā, nesen "iesaldēja" Ukrainas bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko arests. Rezolūcijā, ko Parlaments pieņēma 2011. gada 27. oktobrī, nosodīts fakts par tieslietu sistēmas izmantošanu politiskai atriebībai, un brīdināts, ka gadījumā, ja Timošenko spriedums netiks pārskatīts, pastāv iespēja, ka EU un Ukrainas asociācijas nolīgums vispār netiek parakstīts un ratificēts.

Turpmākie soļi

Parlamenta ieteikumus nosūtīs Padomei un Eiropas Ārējās darbības dienestam. Pēc politiskā lēmuma pieņemšanas Padomē un pēc tam, kad Komisija un Ārējās darbības dienests iesniegs kopīgu priekšlikumu, līgumu parakstīs un nosūtīs Eiropas Parlamentam, lai tas sniegtu oficiālu piekrišanu. Ja nolīguma slēgšanas procesā nebūs pārtraukumu, tā ratifikāciju dalībvalstīs varētu uzsākt līdz 2012. gada beigām.

Svarīgākais